Op 31 december 2019 ontving de Wereldgezondheidsorganisatie een officieel rapport rond een geval van ‘longontsteking met onbekende etiologie’. De ziekte was uitgebroken in Wuhan, de hoofdstad van de Chinese provincie Hubei – een metropolis van meer dan 10 miljoen inwoners. Al snel zou blijken dat het om een coronavirus ging, maar de impact die het zou hebben, werd aanvankelijk door de meeste virologen en regeringen schromelijk onderschat. Ondertussen staat de teller wanneer we dit schrijven op 42,5 miljoen bekende gevallen en 1,15 miljoen doden. Voorlopig is er bovendien nog geen vaccin beschikbaar en dus is het zoeken naar de beste bescherming. Social distancing en mondmaskers zijn belangrijke ingrepen, maar helaas wordt er vaak te weinig aandacht besteed aan het verbeteren van ons immuunsysteem zelf. De ingrediënten in Phyt Exponent kunnen hulp bieden.

Phyt Exponent is een Belgisch product dat wordt verdeeld door een onafhankelijk Luxemburgs bedrijf. Het heeft echter al afzet gevonden op de internationale markt en wordt in verschillende landen ondersteunend gebruikt.

Pogingen tot bredere inzet

Phyt Exponent wordt en werd al in heel wat verschillende landen ingezet, telkens in de hoop dat het voedingssupplement merkbaar het immuunsysteem zou ondersteunen. Aan het JFK Hospital in Liberia in 2014 tijdens de ebolacrisis leerde CEO Joris Ghyssaert zelfs niemand minder dan Dr. Faucci – de Amerikaanse topviroloog – kennen en konden beiden uitgebreid van mening wisselen rond het belang van een goed afweermechanisme.

Al jarenlang proberen de producenten er alles aan om te achterhalen welke effecten hun product allemaal heeft. Phyt Exponent werd immers ontworpen door niemand minder dan gedoctoreerd industrie-apotheker Edward Verhaeren, die lange tijd aan de Katholieke Universiteit van Leuven doceerde als eerstaanwezend assistent (1980-1987). Het Europees patent rond verbeterde absorptie werd al toegepast op het voedingssupplement zelf en heeft mogelijk nog meer in petto dan we nu al weten. Daarom vindt ook Phamapath zelf het belangrijk om uit te spitten wat de andere positieve eigenschappen van Phyt Exponent zijn.

Sinds de coronacrisis is uitgebroken, doet de producent dan ook verwoede pogingen om regeringen, wetenschappers en virologen te overtuigen om Phyt Exponent te laten testen.

Onder andere een experiment aan het Nigerian Institute of Medical Research en de erkenning door het Favv toonden reeds aan dat er geen bijwerkingen zijn, waardoor dergelijke onderzoeken veilig zouden kunnen gebeuren, maar voorlopig werd er – ondanks een parlementaire interpellatie die helaas onbeantwoord bleef – geen gevolg gegeven aan de aanvragen.

Tussen maart en het einde van mei werd Phyt Exponent – dat sinds 2019 onder nummer TAN 19 FF 0753 in Tanzania door de Federal Drug Administration is erkend als voedingssupplement – al ondersteunend aan 22 patiënten met zware zuurstoftekorten uitgetest.

De tests werden afgenomen door Dr. Edward Masatu en Dr. Kingu Saidi Mtemi, aan het Lugalo General Military Hospital en het MHS-Massana Hospital[JG3] . Een patiënt stierf, maar dat gebeurde al 30 minuten na aankomst in het ziekenhuis; zijn toestand was al zeer ernstig. Al de anderen verlieten het ziekenhuis na een kort verblijf.

Een reeks westerse, gecontroleerd verlopende onderzoeken die zouden toelaten om nog duidelijker te kunnen aanwijzen waarvoor ‘Phyt’ zoal kan ingezet worden, zou voor Pharmapath dus een fantastisch mooie stap in de goeie richting zijn.

Je kunt alvast meer info over Phyt Exponent vinden op de website, alwaar er ook relevante links worden aangereikt naar wetenschappelijke studies.

Phyt Exponent is een geregistreerd voedingssupplement in België, Duitsland, Luxemburg, Nigeria, Zuid-Afrika, Kenia, Tanzania, Liberia, de Democratische Republiek van Congo, Rwanda en Paraguay. Ook in de Verenigde staten mag het afzet vinden. In België wordt het zowel online als via de apotheken verkocht.

Meer info: www.pharmapath.lu

Foto’s: www.pharmapath.lu / www.badass.be