Over laatst kon men in alle kranten lezen dat Pieter Aspe (65)  de liefde van zijn leven zou gevonden hebben. De Brugse schrijver heeft na de dood van zijn muze Bernadette, na een heel rouwproces, regelmatig in het nieuws geweest op amoureus gebied, maar hij kon niet de juiste vinden en voelde zich toch zo eenzaam. Maar nu kondigde hij aan helemaal overtuigd te zijn en de juiste vrouw gevonden te hebben. Ik kan alles van mijn schouder gooien voor eerst sinds de dood van mijn Muze Bea voel ik me terug goed en kan ik weer mezelf zijn. De vrouw die de vlinders in de buik bezorgt, is de veertien jaar jongere Tamara. Ik wist meteen zij is het. Dat gevoel is wederzijds en wij hopen nog een mooie toekomst tegemoet te gaan.
Maar laten we de klok even terug draaien naar 2002, Blankenberge de mooie badstad de thuishaven van  Pierre Aspenslag ons beter bekent als Pieter Aspe. Vlaams schrijver geboren in Brugge op 09 april 1953.

Hij studeerde Latijn-wetenschappen en  is voltijds auteur sinds 1996. Daarvoor werkte hij onder andere als magazijnier, verkoper, seizoenagent bij de zeevaartpolitie, fotograaf en studiemeester. Hij was ook enkele jaren conciërge van de Heilige-Bloedkapel  in Brugge. In 1976 was hij kandidaat voor de gemeenteraadsverkiezingen op de dissidente lijst ‘Christen democraten’ maar hij werd niet verkozen.

Begin augustus 2006 kreeg Pieter Aspe een hartaanval en zakte op straat in elkaar. Hij werd  opgenomen en direct  geopereerd. Er werden drie overbruggingen op zijn kransslagaders geplaatst. Na deze operatie ontstond opschudding al zou een Duvel drinken goed voor zijn cholesterol zou zijn.Het lokte wel enige geschokte reacties uit in de medische wereld.  Wat wel schokkend en pakkend is, dat is het boek Bea, Afscheid van een Muze. Het verhaal van twee eenzame mensen die elkaar ontmoeten op kerstavond in een café. Allebei in een vastgelopen relatie, allebei op zoek naar liefde en intimiteit. Ze kwamen in gesprek dat toen uitliep tot in de vroege uurtjes. Ze worden verliefd op elkaar zo weet je wat liefde op het eerste gezicht. 

Hun geheime romance brengt hen overal terecht, het wordt een reis naar obscure bars, afgelegen hotels, een huis in Frankrijk. Maar zo kan het leven niet ineen, dit kan niet blijven duren en uiteindelijk kiezen ze definitief voor elkaar. Hun omgeving, en zeker als bekend schrijven, reageert fel tegen deze romance en de scheiding verloopt niet van een leien dakje, maar dat maakte hun liefde al maar groter en sterker.

Ze trouwen, kopen een eigen stek en de carrière van de man gaat snel in crescendo. Hij de schrijver, zij zijn Muze. Samen beleven ze de grootste successen: feesten, reizen, lange rijen fans, luxe, tederheid, dolce far niente en heel veel liefde. Ze worden onafscheidelijk en lijken onoverwinnelijk. Tot die dag dat het noodlot na dertien jaar toeslaat. De man blijft verweesd achter.

Afscheid van een muze is een graphic novel over de liefde, de dood en alles daartussenin. Pieter Aspe vertelt het verhaal, Marec brengt alles sfeervol in beeld. Marec, is huistekenaar van de kranten Het Volk en Het Nieuwsblad en het weekblad Dag Allemaal, waar hij alle weken een volledige pagina over de koning eerst Albert en nu Phillip tekent.


Boekuitgaven van Marec zijn, Echte mannen tekenen ventjes (Scoop 1996) en bij Van Halewyck: Op papier de beste (2000), Collector’s Item (2001), Het land van de glimlach (2002), Verse Lakens (2003), Père Albert (2004), Oh Veilig België (2005), Uitverkocht (2006) en Seks en drugs en protocol (2007). Je kan Marec ook alle jaren terug vinden op het stripfestival in Middelkerke. Marec is geboren als Marc De Cloedt in  1956. Als cartoonist van Het Nieuwsblad, De Gentenaar en Dag Allemaal heeft hij wel zijn scherpe kantjes tegenover het wereldgebeuren, en durft heel ver gaan in het tekenen en voorstellen van zijn cartoon’s. In 2014 richtte hij het cartoonistencollectief ‘The Cartoonist’ op.
De samenwerking tussen Aspe en Marec maakte van Bea, Afscheid van een Muze een speciaal naslagwerk een verhaal waar geen doekjes zijn rond geweven, maar het is recht voor de vuist, Vrolijk maar ook pakkend. De combinatie tussen een geschreven verhaal en een cartoon verhaal maakt van dit een geheel werk dat sfeervol, doch doordringend en altijd bij u in gedachte zal blijven. Dit boek is een must, niet alleen voor Aspe of Marec fans, maar voor iedereen met een verhaal over het leven hoe het werkelijk is, een uitnodiging als geschenk voor de feestdagen.

Auteur: Pieter Aspe

Illustratie: Marec

ISBN: 978-94-6131-695-0

Prijs: €22,50

Uitgeverij: Van Halewyck

Foto’s Van Halewyck.