Voor Art Rotterdam 2020 slaan DMW en Base-Alpha de handen in elkaar om in een gedeelde stand een duo-show met twee in Antwerpen wonende vrouwelijke kunstenaars te presenteren.
Individueel hebben Denitsa Todorova and Nadia Naveau elk reeds een sterk parcours afgelegd met presentaties en tentoonstellingen in verscheidene nationale en internationale beurzen en instituten.
De gedeelde booth op Art Rotterdam laat toe de werken van Nadia en Denitsa op natuurlijke wijze met elkaar te laten dialogeren.
 
De presentatie op Art Rotterdam zal een totaalinstallatie inhouden van de sculpturen van Nadia Naveau en de tekeningen van Denitsa Todorova. Nadia zal een reeks werken tonen die eerder reeds gepresenteerd zijn in Museum Dhondt – Dhaenens.
Daarentegen zal Denitsa een nieuw project realiseren dat verder inzet op haar tekentechniek sgraffito, een Oost-Europese manier van tekenen die zeer dicht bij de roots van de kunstenaar ligt.
 
Naveau maakt sculpturale collages met losse elementen die met elkaar overlappen en ogenschijnlijk toevallig samenkomen.
Dit wordt weerspiegeld in, en versterkt door de collagetechniek waarbij Todorova met de nodige destructie van de onderliggende tekening nieuwe afbeeldingen creëert.
Naveau’s beelden interageren sterk met de ruimte van de booth en zijn directe omgeving, terwijl de tekeningen van Todorova eerder een verhaal vertellen dat langzaam wil uitbreken uit het kader waarin het zich bevindt.
De samenvloeiing van en spanning tussen de presentatie van de werken van deze twee kunstenaars zullen zodoende balanceren tussen bedachtzaamheid en emotie, tussen artistieke vrijheid en kennis van kunstgeschiedenis.
 
Nadia Naveau (BE, 1975), woont en werkt in Antwerpen (BE) en Saint Bonnet Tronçais (FR).
De beeldhouwer Nadia Naveau experimenteert met vormen, materialen en het gebruik van kleur.
Ze is altijd onderweg. In haar sculpturen combineert ze inspiratie uit verschillende contexten en modelleert ze in een enkelvoudige, eigenzinnige iconografie.
Naveau maakt levensgrote sculpturen, alsook zeer kleine, en altijd eerst in klei. Later realiseert ze haar afbeeldingen in zeer verschillende materialen: gips, keramiek, polyester, beton of plastic.
Nadia Naveau verenigt in haar oeuvre naadloos vormen en iconografieën uit voorgaande periodes met die van de hedendaagse samenleving.
Alles kan een bron van inspiratie voor haar worden. Elk beeld heeft zijn eigen verhaal. Haar materiaal, het kleurgebruik en de formele taal zijn indrukwekkend expressief.
Ze herkent geen grenzen tussen figuratie en abstractie, de barok en het ingetogene, het hedendaagse en het klassieke, en ze combineert al deze categorieën in haar werken.
De afbeeldingen van Naveau bestaan ​​nooit uit slechts één vorm; ze zijn altijd samengesteld uit verschillende vormen en/of materialen. Haar werk is veelzijdig en polyfoon. (Sofie Vermeiren)
 
Denitsa Todorova (BG, 1984), woont en werkt in Antwerpen (BE) en Plovdiv (BG).
De tekeningen van Denitsa Todorova zijn net als schilderijen opgebouwd uit verschillende lagen.
Terwijl schilderkundige lagen elkaar trachten te overmeesteren, zorgt Denitsa Todorova ervoor dat haar grafietlagen vooral onthullen.
De kunstenares lijkt een beschilderd raam schoon te vegen en steeds meer licht binnen te laten in de ruimte van de kijker, waarbij haar tekening een toegang tot het zonlicht vormt.
Wat Denitsa Todorova effectief afbeeldt is tegelijk abstract en gevoelsmatig.
Geen concrete gevoelens, maar een subjectief onderzoek naar de betekenis van begrippen als ‘eindeloosheid’ of metafysische vraagstukken vormen de inspiratie voor haar tekeningen.
Zowel de drager als de getekende onderlaag en de daaropvolgende modificaties bevatten sporen waarvan we de oorsprong niet meteen kennen.
Kleine vormen of lijnen zijn duidelijk het gevolg van bepaalde voorwerpen of texturen die ingegrepen hebben in het creatieproces.
Net door die hermetische referenties kan elke tekening een volledig nieuw universum vormen. Bij iedere toeschouwer zal dit universum een eigen leven leiden.
De composities laten immers toe om onze eigen klemtoon te leggen – of net helemaal géén. (Ilse Roosens)

Foto top: Denitsa Todorova
Foto tekst: Nadia Naveau