Tussen de besneeuwde toppen en messcherpe richels van de Himalaya en de golf van Bengalen ligt het groene Bangladesh genesteld. Het ijzige smeltwater uit de Himalaya en de intense, warme moessonregens vormen voor de hemelsbrede rivierdelta’s van de Ganges en de Brahmaputra een onuitputtelijke bron van leven.

De rivieren treden met regelmaat buiten hun oevers en voorzien het land van vruchtbare landbouwgrond en de regenwouden, bamboebossen en mangroves van krachtvoer. Een groot deel van het dagelijkse leven in Bangladesh speelt zich af op of langs het water. Op de drijvende markt van Barisal dobberen honderden kleurrijke bootjes vreedzaam naast elkaar en worden dagelijks tonnen verse guava’s verhandeld. 

De Sundarbans, in het zuidwesten van Bangladesh is een uitgestrekt moerasgebied met maar liefst 140.000 hectare aan mangrovebossen. Er leven onder meer krokodillen, meterslange pythons en de mythische Bengaalse tijger. Op onze nieuwe groepsreis trekken we in november 2022 richting Bangladesh en ondervinden we de grote gastvrijheid van de Bangladeshi aan den lijve.

Foto: www.ambiance.be