Week van de Korte Keten in provincie Antwerpen officieel van start temidden van piepjonge fijnproevers

Jong geproefd, nooit meer afgeleerd! Dit jaar trapten baby’s en peuters de ‘Week van de Korte Keten’ af bij kinderdagverblijf Het Toverbos. Voor de dagelijkse groentepap met lokale postelein, paksoi… en aardappelen zorgt het CSA-bedrijf Groentegeweld uit Ravels. Elke week leveren Dirk en Willem van Groentegeweld 20 kg lekkers om de 35 mondjes te voeden. ‘De Week van de Korte Keten’ is een organisatie van provincie Antwerpen samen met de andere provincies, VLAM en steunpunt Korte Keten.

 “Lokaal winkelen smaakt,” vertelt gedeputeerde voor Landbouw en Platteland Kathleen Helsen. “De kinderen bij Het Toverbos krijgen letterlijk de korte keten-smaken ingelepeld. En met hun non-verbaal enthousiasme overtuigen ze de ouders om lokaal te winkelen, recht van bij de boer. Dat is twee keer gezond. Deze samenwerking tussen 2 CSA-boeren en de crèche toont dat samenwerken met korte keten-leveranciers eenvoudiger is dan we denken.”

“Eens consumenten een bezoek aan de boer, de hoevewinkel of de groenteautomaat hebben ingepast in hun wekelijkse routine, blijven ze ook klant bij korte keten-producenten,” vult Kathleen Helsen aan. “Ze raken verknocht aan de lekkere verse producten, de unieke smaken en de babbeltjes met diegene die hun krop sla heeft geteeld en hun asperges heeft gestoken. We ontdekten dat tijdens onze bezoeken aan boerenmarkten en hoevewinkels. Want door onze korte keten-kopers beter te leren kennen, kunnen we ons landbouwbeleid in de provincie nog beter promoten. Zelfs bij baby’s.”

Voor Sofie Smets, verantwoordelijke van crèche Het Toverbos, is samenwerken met Groentegeweld ondertussen een evidentie geworden. “We willen een huiselijke sfeer creëren en daar hoort voor ons lekkere verse kost bij. Naast de geestelijke ontwikkeling van het kind, vinden we een gezonde en gevarieerde voeding heel belangrijk. De kindjes eten hier immers enkele keren per dag. Het is een bewuste keuze om hen verse groenten van een lokale groenteboer voor te schotelen. Het kost tijd om de groenten te snijden, koken… maar dat hebben we ervoor over. De oudste peuters helpen soms een handje met het wassen van de groenten. Zo laten we hen ook genieten van samen kokkerellen,” vertelt Sofie.

“Ook de ouders staan helemaal achter onze voedingskeuze. Onze kokkin Inge krijgt soms zelfs de vraag om takeaway van verse groentepap te willen organiseren. De kinderen komen hier in contact met minder bekende groenten zoals paksoi en postelein. Als ze dat dan graag lusten, zetten de ouders het thuis ook op het menu,” vult Sofie nog aan.

De smaak primeert

Dirk Hendrix en Willem Van Pelt van Groentegeweld leveren al een 5-tal jaar aan crèche Het Toverbos en bij een onthaalmoeder. De samenwerking ontstond telkens als één van hun kinderen naar de crèche of onthaalmoeder ging. Verder rekenen ze vooral horeca en particulieren onder hun oogstaandeelhouders.

“De samenwerking met Het Toverbos is voor ons heel interessant,” geeft Dirk Hendrix mee. “Omdat alle aardappelen en groenten verwerkt worden in groentepap, doet de vorm van de groenten er helemaal niet toe. Sowieso primeert bij ons altijd de smaak: liever een lekkere wortel dan een rechte wortel. Het Toverbos kan zich er als kinderdagverblijf ook mee onderscheiden dat ze biologische en lokale producten serveren aan hun baby’s en peuters,” gaat Dirk verder.

Beleef de Week van de Korte Keten

Tijdens de Week van de Korte Keten kan je korte keten-ondernemers nog beter leren kennen. In de aanloop naar deze boeiende themaweek bevoorraadde provincie Antwerpen gemeenten en korte keten-producenten met affiches, flyers, keukenschorten en pijlen die de weg wijzen naar activiteiten of de route van een fiets- of proevertjestocht kunnen aanduiden. Bibliotheken werden aangemoedigd om een themahoekje in te richten. Hiervoor fungeert een handige leeslijst als leidraad.

Foto: © Koen Fasseur voor provincie Antwerpen