Op vrijdag 9 juni organiseert Atlas, Integratie & Inburgering voor de vijfde keer al het gratis ontmoetingsfeest ‘Atlas op het plein’. Op het Theaterplein tonen nieuwe Antwerpenaren hun talenten via workshops, muziek en een wereldbuffet en iedereen is welkom om te komen meegenieten. Met dit initiatief wil Atlas blijven inzetten op verbinding tussen alle Antwerpenaren en nieuwkomers een podium geven.

De vijfde editie van ‘Atlas op het plein’ start op vrijdag 9 juni om 16 uur en biedt activiteiten voor jong en oud, van een meertalige voorleessessie voor kleuters tot een babbel en verfrissend drankje in het Babbelcafé. Esohe Weyden, campusdichter van de UAntwerpen, verzorgt de presentatie en brengt woordkunst op het podium. Optredens van artistiek collectief Osei Bantu, rapper AKB, Afghaans zanger Zafar Jawid en Mexicaans mariachi-orkest Mariachi Los Tarascos vervolledigen het programma.

​Dit jaar is er opnieuw een wereldbuffet, waar smaken van over de hele wereld samenkomen met gerechten uit Indonesië, Tibet, Syrië, Brazilië, Oekraïne, Mexico, Marokko, Afghanistan en China.

​Nieuwe Antwerpenaren en inwoners met diverse roots zorgen voor de invulling van dit verbindend ontmoetingsfeest en krijgen zo een podium om hun talenten te tonen. De vorige editie van ‘Atlas op het plein’ in 2022 trok naar schatting 3000 bezoekers.

Schepen voor integratie, inburgering en samenlevingsopbouw Karim Bachar: “Op Atlas op het plein, het meest verbindende festival van ‘t stad, leren nieuwe en ervaren Antwerpenaren elkaar kennen. Je kan er letterlijk en figuurlijk proeven van alle verschillende culturen die in onze stad onderdak vinden. Want we zijn allemaal anders, maar bovenal allemaal Antwerpenaar.”

Creatieve workshops

Op ‘Atlas op het plein’ zijn er ook tal van creatieve workshops te volgen, zoals een Eritrese koffieceremonie, Boliviaanse cholitas maken, henna,…

​Een aantal artistieke nieuwkomers geven de workshops kalligrafie, textiel en acrylverf onder de noemer Stadscanvas. Dat is een project van Fameus in samenwerking met Atlas, waarmee ze artistieke nieuwkomers en gesprekspartners samenbrengen om op een creatieve manier Nederlands te oefenen.

Yuliia begeleidt op ‘Atlas op het plein’ een workshop acrylverf op papier: “Ik hoop tijdens Atlas op het plein nieuwe mensen te leren kennen en creatieve ideeën uit te wisselen. Ik versta nog niet alles in het Nederlands maar wanneer ik teken of schilder, begrijp ik mensen zonder woorden.”

Meer informatie over het programma van Atlas op het plein vindt u hier.

Foto:  © Jeroen Broeckx