Op woensdag 1 september start stad Antwerpen archeologisch onderzoek op de Scheldekaaien ter hoogte van de Sint-Michielskaai, in aanloop naar de heraanleg van dit kaaideel. Hierdoor zal de gratis parking aan de Scheldekaaien vanaf 1 september deels en vanaf 2 november volledig verdwijnen.
 
Op 1 september start een archeologisch onderzoek op de Scheldekaaien ter hoogte van de Sint-Michielskaai. Het onderzoek kadert in de heraanleg van de Scheldekaaien, de stabilisatie van de kaaimuur en de verhoging van de waterkering. Voor een optimale planning van de werken wordt het archeologische onderzoek uitgevoerd voor de eigenlijke werkzaamheden die begin 2022 zullen starten.
 
De archeologen zullen delen van de voormalige Sint-Michielsabdij (12de – 18de eeuw), de historische bewoning op deze plek en delen van de vroegere kaai- en stadsmuren onderzoeken. De resultaten van deze opgravingen zullen later nog worden gecommuniceerd naar het publiek.
 
Schepen voor stadsontwikkeling en ruimtelijke ordening Annick De Ridder: “Het is fascinerend om te beseffen dat op de plek waar we vandaag bezig zijn met de aanleg van de stad van morgen, zoveel waardevolle vondsten van het Antwerpen van weleer kunnen liggen. Met de oude stads- en kaaimuren en de restanten van de Sint-Michielsabdij leggen we hier een belangrijk stuk geschiedenis van onze stad bloot. We moeten het archeologische onderzoek dan ook alle kansen geven om deze waardevolle bodemschatten te kunnen catalogeren en bestuderen.”
 
Impact op parking aan Scheldekaaien
De eerste fase van het archeologische onderzoek start op 1 september tussen de Vlaanderenstraat en Arsenaalstraat. Een deel van de parking is dan niet meer toegankelijk. Chauffeurs kunnen tot 2 november – wanneer de tweede fase start – nog terecht op het deel van de parking tussen de Goedehoopstraat en Arsenaalstraat (ingang ter hoogte van Fortuinsstraat). Dit deel is tijdens het WK Wielrennen afgesloten van 22 tot en met 26 september. Tot en met 21 september kunnen chauffeurs ook nog terecht op het deel tussen de Vlaanderenstraat en Rijkenhoek (ingang ter hoogte van Rijkenhoek). Daarna wordt het deel ingezet tijdens het WK Wielrennen alvorens omgevormd te worden tot een deel van buurtparking Plantinkaai.
 
De tweede fase start op 2 november en beslaat het deel van de parking tussen de Goedehoopstraat en Arsenaalstraat. De volledige parking zal dan definitief worden afgesloten. Chauffeurs kunnen terecht in publieke parking Steendok, parking Zuiderterras, parking ’t Zuid of parking Zuiderplein. Op de website van Slim naar Antwerpen staan alle parkeermogelijkheden in en rond de stad Antwerpen.
 
Buurtparking Plantinkaai blijft open
De buurtparking Plantinkaai blijft open voor bewoners van bewonerszone Sint-Andries, Historisch Centrum en Theaterbuurt-Meir. Zij kunnen hier gratis parkeren indien ze zich vooraf registeren via buurtparkeren@antwerpen.be. Bewoners die hier parkeren en zich niet vooraf hebben geregistreerd, betalen een parkeervergoeding van 39 euro per 24 uur. Ze vinden alle info ook op www.antwerpen.be/buurtparking.

Foto: www.antwerpen.be