De stad Antwerpen lanceert vandaag, zaterdag 3 augustus, een nieuwe archeologieroute langs 16  locaties. Geïnteresseerde bezoekers maken zo kennis met het rijke verleden van de stad aan de hand van hoorspelen, interviews, animaties, puzzels en historisch beeldmateriaal. De route is gratis en terug te vinden in de Antwerp Museum App.
De resten die bij archeologisch onderzoek tevoorschijn komen, werpen vaak een nieuw licht op de geschiedenis van de stad maar verdwijnen na afloop van het onderzoek meestal uit het stadsbeeld. Via de Archeologieroute in de Antwerp Museum App blijven die resultaten vanaf nu voor iedereen toegankelijk.
 
De Archeologieroute vertrekt op het Eilandje en eindigt op het Zuid, bij het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten. Daartussen verbindt ze 16 locaties, waar via archeologisch onderzoek een stukje Antwerpse geschiedenis geschreven werd. De route kan gevolgd worden, maar dat hoeft niet. De kaart maakt het mogelijk om zelf punten uit te kiezen en daar naar toe te gaan. Elke plek onthult zijn archeologisch verhaal aan de hand van teksten, opgravingsbeelden en historische prenten. Daarnaast zijn er hoorspelen, spelletjes, animaties en interviews die de deelnemers helemaal terug in de tijd doen reizen.
 
Het concept en de tekst van de Archeologieroute werd ontwikkeld door Geheugen Collectief in opdracht van de dienst archeologie van de stad Antwerpen. De hoorspelen werden met veel enthousiasme ingeblikt door Studio Sonart met acteurs Bert Cosemans, Jitske Cosemans en Oscar Willems. Camera en montage van de interviews gebeurde door Bruut Collective, de animaties werden verzorgd door MediaMixer.
 
Burgemeester Bart De Wever: “Wanneer het verleden onder de grond verborgen ligt, is de digitale ontsluiting een schitterende manier om het weer tot leven te brengen. De Archeologieroute in de Antwerp Museum App is een prettige manier om de stad op een andere manier te ontdekken en meer te weten komen over onze stadsgeschiedenis.”
 
Ook schepen voor toerisme Koen Kennis is in zijn nopjes: “Toeristen die Antwerpen bezoeken, zijn vaak meerwaardezoekers, nieuwsgierig naar de rijke geschiedenis van onze stad. Dankzij de Archeologieroute kunnen ze nu ook kennis maken met verhalen die onder hun voeten verborgen liggen.”
 
De Archeologieroute is te volgen op de eigen smartphone. Download  de Antwerp Museum App gratis in de App store voor iPhone of de Play Store voor Android. Van de route is enkel een Nederlandstalige versie beschikbaar. Meer info over de Antwerp Museum App via www.antwerpmuseumapp.com.

Foto’s: www.antwerpen.be / Swa De Heel