Motorjachtbouwer Aquanaut in Sneek kan met opdrachten voor de bouw van luxe custom built jachten, vooral uit Zwitserland, een paar jaar vooruit. Onder leiding van directeur Fimme Folmer werken 25 mensen aan de vaarklare oplevering van drie Andantes 400 AC PH met een achterkajuit en vaste stuurhut (pilot house), een Andante 380 OC met een open kuip, een European Voyager 1300 en een 1500 en nog een Drifter 1100 AC. De stalen casco’s voor deze miljoenenklussen komen van Niels Bak, wiens bedrijf Matez Shipbuilding in Aquanaut’s hallencomplex is gevestigd.

Johanna Folmer (26) heeft het stokje overgenomen van de havenmeesters Anne en Tineke Zijlstra, die elf jaar aan Aquanaut verbonden waren. Zij had een vaste baan bij een manege in Rijs (Gaasterland), maar nautisch bloed deed haar besluiten in zee te gaan met haar vader Fimme, directeur van de Aquanaut-werf. Ze zit vol ideeën en ontwikkelt zelf ook initiatieven, zoals de verhuur van luxe motorjachten voor een coronaproof wintersportvakantie in Flachland Tirol Friesland Niederlande.

Naast een toename van onderhoudswerkzaamheden aan jachten levert ook de uitbreiding van de afdeling jachtverhuur extra werk op. De nu tien schepen omvattende verhuurvloot wordt met drie nieuwe kajuitmotorjachten uitgebreid. Het verhuurmanagement is toevertrouwd aan Johanna Folmer, de 26-jarige dochter van Fimme en Hykejanke Folmer. Zij is ook de nieuwe havenmeester. Aquanaut heeft aan de rand van het centrum van Sneek 71 overdekte en 115 gewone ligplaatsen, waarvan 20 de mooie charterbasis vormen.

Wintervakantie op boot
Voor het eerst biedt Aquanaut Yachtcharter nu ook de mogelijkheid om in de winter jachten te huren, bijvoorbeeld voor een meerdaagse kerstvakantie. Dat is niet nieuw in Friesland. De Schiffart Yachtcharter in Terherne doet het al enkele jaren en heeft daar steeds meer succes mee. Johanna heeft een deal gemaakt met een aantal jachthavens in de zuidelijke helft van Friesland waar huurders terechtkunnen voor stroom, water en andere voorzieningen. De jachten die zij inzet zijn all-weather-uitvoeringen met het comfort van een moderne woning, zoals dubbel glas en verwarming in alle vertrekken.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Particulieren investeren in huurjachten
In 2022 komen er weer minstens twee huurjachten bij, uitbreidingen die voortkomen uit Friesland Holland’s jachtinvesteringsprogramma Holland Yacht Investment. Het Fries bureau voor toerisme in Wolvega stimuleert het investeren in goed verhuurbare jachten, wat een flink rendement oplevert nu banken geen rente meer geven op tegoeden van €250.000,- of meer (Rabobank) op betaal-, spaar- en beleggersrekeningen. Sparen kost geld: 0,5% negatieve rente. Investeren in een vakantiewoning voor de verhuur kan ook, maar dat heeft een grote gebondenheid aan de verhuurorganisatie en het parkmanagement als nadelen. Een investeerder in een boot, vaak een particulier die zelf ook een paar weken per jaar gebruik wil maken van zijn eigendom, kan zijn investering eenvoudig bij een andere verhuurorganisatie onderbrengen als deze slecht presteert of afspraken niet nakomt.

Corona
De vraag naar luxe huurjachten stijgt ieder jaar. Dit jaar daalde door de coronapandemie de omzet van de meeste Friese jachtverhuurders met 20 tot 30%. In het voorjaar en in de altijd ook goede maand oktober konden door coronamaatregelen in diverse landen huurders niet naar Friesland komen. Met een vaccin en een effectievere behandeling van coronapatiënten in het vooruitzicht en als gevolg van de ontdekking door beginners van Friesland als ideaal vaarvakantieland, worden er momenteel opmerkelijk veel jachten voor een vakantie in 2021 gereserveerd, vroeger dan voorheen.

Meer info:
www.aquanaut.nl/motorjachten
www.aquanaut.nl/jachtverhuur
www.boatcharterholland.nl
www.frieslandholland.nl
Virusveilige vakanties:
www.anderhalvemetervakanties.com

Foto’s: www.friesnieuws.nl