In haar nieuwste kookboek Eén laat Anna Jones zien hoe je gerechten maakt die goed zijn voor jou, je portefeuille en voor de planeet. Het boek is opgedeeld in vier hoofdstukken, met ruim 150 recepten voor goedgevulde bakplaten, eenpansmaaltijden en supersnelle doordeweekse diners. Vandaag bereiden we de appeltaart met dubbele gember.

INGREDIËNTEN VOOR voor 6 personen

200 g
bloem
1,5 tl
bakpoeder
1,5 tl
zuiveringszout
2 tl
gemberpoeder
200 g
ongezouten boter
150 g
donkere bastaardsuiker
5 bolletjes
stemgember
3
eieren
5-6
appelen
1 el
ruwe rietsuiker

BEREIDING
1. Vet een diepe springvorm van 23 cm in. Verhit de oven tot 18°C. Doe alle droge ingrediënten in een kom, met uitzondering van de bruine suiker en 1 tl gemberpoeder. Klop het geheel door elkaar. 
2. Smelt de boter in een pan en klop de bruine suiker en de gehakte stemgember erdoor. Laat het mengsel iets afkoelen en klop één voor één de eieren erdoor tot het mengsel dik is.
3. Spatel de droge ingrediënten erdoor en giet het beslag in de bakvorm. 
4. Schil de appels, halveer ze en verwijder de klokhuizen. Maak dunne inkepingen tot ongeveer twee derde van elke appelhelft, maar snijd de plakken niet los. Het resultaat lijkt op een soort egel. Leg de appelhelften met de snijkant omhoog op het beslag, bestrijk ze met wat gembersiroop en strooi de rietsuiker en resterende tl gemberpoeder erover.
5. Bak de cake 45-50 min midden in de oven tot hij goed bruin en gaar is. Steek een prikker in het dikste deel van de cake: als hij er niet schoon uitkomt, bak je de cake no een extra 5 min.
6. Haal de cake uit de oven en verdeel de resterende 2 tl siroop erover. Laat de cake 10 min afkoelen in de bakvorm, haal hem uit de bakvorm en serveer hem. 

TIP VAN DE REDACTIE
Wil je deze cake graag veganistisch maken? Gebruik dan kokosolie in plaats van boter. 
Eén pan, Plaat, Planeet – Ann Jones – Fontaine Uitgevers – € 35

Tekst: Ann Jones

Foto: www.ambiance.be