AP Hogeschool pakt als eerste uit met een volwaardige Bacheloropleiding werkplekleren en studeren. In het secundair onderwijs bestaat duaal leren al een tijdje (met zo’n 1026 leerlingen). Vanaf september 2019 kunnen jongeren nu ook een bachelordiploma halen én intussen mét vergoeding in de sector werken. Het gaat niet toevallig om een knelpuntberoep, een heleboel grote bedrijven zoals BASF, Bayer-Monsanto, Engie-Electrabel, … doen dan ook mee.
De eerste leerlingen die duaal onderwijs volgen staan op het punt om het secundair onderwijs te verlaten. Tijd voor een passend doorstroomtraject in het hoger onderwijs. Met een unieke proefproject zal AP hogeschool, samen met Agoria, onderzoeken hoe werkplekleren verder kan worden doorgetrokken naar het hoger onderwijs.

De 4 jarige opleiding elektromechanica richt zich, naast doorstromers, ook op jongeren die nu, vanwege praktische of financiële omstandigheden, geen bacheloropleiding kunnen volgen. Studenten zullen 1/3 van hun studie doorbrengen op de werkvloer van dezelfde werkgever én een vergoeding krijgen.
Grote verschillen met de nieuwe graduaatsopleidingen (die ook in september starten) zijn uiteraard het opleidingsniveau en het werkplekleren vanaf het eerste semester. Bij de duale bachelor is er ook een grotere verwevenheid tussen de theoretische leerstof op school en het werkplekleren. Bedrijven zoals BASF en Engie – Electrabel werken samen met de hogeschool om het programma concreet vorm te geven.