Slim naar Antwerpen wil samen met de Antwerpse start-up Hakka maandelijks circa 1000 vrachtwagenritten op de Antwerpse Ring weghalen. Een technologie voor samenwerking tussen transporteurs zorgt voor minder ritten met een lege laadruimte. Dat betekent minder files en een besparing van 7.500 ton CO2 per jaar.
Slim naar Antwerpen selecteerde dit project binnen haar projectoproep. Na een uitgebreide ontwikkelings- en testfase is de toepassing nu klaar voor gebruik.
 
Algoritme voor beste rit
Hakka had al een uitwisselingsplatform voor containertransporten, waarop transporteurs ritten kunnen aanvragen en aanbieden. Nu lanceert de start-up ‘Matching’: een algoritme dat automatisch suggesties geeft voor een geoptimaliseerd containertransport. Het algoritme analyseert de aanvragen die transporteurs ingeven in het platform. Daarna worden de beste routes berekend en stelt het systeem de voordeligste en efficiëntste rit voor. Omdat de ritten automatisch worden voorgesteld, moeten de bedrijven niet meer manueel zoeken. Dankzij de toepassing krijgen ze inzicht in de lege kilometers van collega-transporteurs. Die transparantie in combinatie met een heldere communicatie zorgt ervoor dat er ritten worden uitgewisseld en dat er zo weinig mogelijk vrachtwagens met lege containers de baan op moeten.
 
Ondersteuning door Slim naar Antwerpen
Naast inhoudelijke en communicatieve ondersteuning biedt de stad Hakka ook een financiële vergoeding voor dit project. Hierdoor kan Matching tijdelijk gratis worden aangeboden aan de transporteurs. Zo wordt de drempel om lid te worden verlaagd. Hoe meer transportbedrijven lid worden, hoe groter het effect van het algoritme.  Schepen voor mobiliteit Koen Kennis: “Als stad staan wij open voor innovatie, en steunen wij slimme mobiliteitsoplossingen die resulteren in minder files en een schoner milieu.  Dit is daarvan een schoolvoorbeeld.”
 
Meer informatie over de projectoproepen van Slim naar Antwerpen staat op www.slimnaarantwerpen.be/mobiliteitsaanbieders.