Zaterdag 22 april opende Belgisch ambassadeur in Nederland Chris Hoornaert samen met gedeputeerde voor Cultuur Luk Lemmens de expo ANTWERPEN.NL in zijn ambtswoning te Den Haag. De drie provinciale musea en het provinciebestuur tonen er collectiestukken van beloftevolle kunstenaars en gevestigde waarden.

Het is sinds enkele jaren een traditie dat de Belgische ambassadeur in Nederland een provincie uitnodigt om in zijn ambtswoning kunst te presenteren. De voorbije jaren presenteerden respectievelijk Oost-Vlaanderen, Limburg, Luik en West-Vlaanderen kunst in Den Haag. In 2017 kleedt de provincie Antwerpen de residentie van ambassadeur Chris Hoornaert in. De provinciale kunst wordt zo een uithangbord van ons land voor de vele prominente bezoekers van de ambassadeur.

Gedeputeerde voor Cultuur Luk Lemmens : “De provincie Antwerpen presenteert de komende maanden een selectie van werk van laureaten van de provinciale prijs voor Beeldende Kunst en collectiestukken uit het MoMu, FOMU en DIVA. Het initiatief van de ambassadeur geeft ons een mooie kans om onze artistieke troeven te tonen aan een internationaal publiek. De provincie zal ook verschillende streekproducten aanbieden aan de gasten van de gouverneur die we nadien met open armen in Antwerpen zullen ontvangen.”

Zowel het Museum voor Edelsmeedkunst, Juwelen en Diamant (DIVA), het Fotomuseum (FOMU) als het ModeMuseum (MoMu) als de provincie zelf zetten in de residentie graag Antwerpse kunst in de kijker.
Naast bijzondere edelsmeedkunst en mode uit de provincie sieren ook werken van getalenteerde jonge fotografen en beeldend kunstenaars de residentie. De verscheidenheid aan stijlen en uitvoeringen toont hoe veelzijdig en rijk de toegepaste en beeldende kunsten van de provincie is.
Naar aanleiding van deze tentoonstelling verschijnt er op beperkte oplage een unieke publicatie waarin alle deelnemende kunstenaars en hun werk worden toegelicht.”

Foto: v.l.n.r.:  Luk Lemmens (Gedeputeerde voor Cultuur provincie Antwerpen), Walter Rycquart (Departementshoofd Cultuur provincie Antwerpen) en Chris Hoornaert (Belgisch Ambassadeur in Nederland) © Pieter Wouters