Van 1 tot 31 maart 2020 neemt de stad Antwerpen opnieuw deel aan de Jeugdboekenmaand en zet in op het plezier van lezen en voorlezen. Geïnspireerd door het thema van deze editie ‘Wat doet kunst?’ gaat bijzondere aandacht uit naar illustraties. In samenwerking met tal van partners organiseert de stad Antwerpen sessies voorlezen en samenlezen, workshops, auteurslezingen, wedstrijden en slotfeesten voor kinderen en jongeren van 3 tot 15 jaar in bibliotheken, cultuurcentra, scholen én musea. Alle leerlingen van de tweede graad basisonderwijs in Antwerpen ontvangen een gratis doeboekje vol opdrachten, spelletjes en boekentips.
“Boeken en literatuur dragen bij tot emancipatie, competentieontwikkeling, cultuurparticipatie en leesplezier. Lezen is heel belangrijk voor de ontwikkeling van onze kinderen en jongeren. Het zorgt ervoor dat ze zich kunnen ontpoppen tot kritische, geletterde, lees- en taalvaardige burgers. Daarom blijven we werken aan geletterdheid en leesplezier. De Jeugdboekenmaand is een extra duwtje in de rug om onze kinderen en jongeren kennis te laten maken met allerlei initiatieven die hen uitdagen om nog meer te lezen of nog creatiever met taal bezig te zijn”, stelt schepen voor cultuur Nabilla Ait Daoud.
 
Uitgebreid netwerk in Antwerpen
Jeugdboekenmaand is een jaarlijkse campagne van Iedereen Leest. De Jeugdboekenmaand in Antwerpen is het resultaat van een intensieve samenwerking tussen Iedereen Leest, Literatuur Vlaanderen, de Antwerpse basisscholen, de Antwerpse musea, de lerarenopleiding van de AP Hogeschool, KDG Hogeschool, de cultuur- en ontmoetingscentra van de stad Antwerpen, de stedelijke jeugddiensten, de stedelijke kunst- en muziekacademies en sociaal-culturele organisaties. Dankzij dit uitgebreid netwerk kan de Antwerpse Jeugdboekenmaand een bijzonder gevarieerd en kwaliteitsvol aanbod realiseren.
 
Omvangrijk gratis aanbod
De Antwerpse bibliotheken zetten elk jaar opnieuw hun beste beentje voor om van Jeugdboekenmaand hét boekenfestival voor kinderen en jongeren van 3 tot 15 jaar te maken. Tijdens deze editie organiseren ze een 90-tal activiteiten en breiden hun actieradius uit naar scholen, culturele centra, musea en de bibbus. Met dit diverse en laagdrempelige aanbod willen de Antwerpse bibliotheken zo veel mogelijk jonge lezers bereiken.
Zelf delen de Antwerpse bibliotheken 15.000 doeboekjes uit, bieden ze tal van uiteenlopende activiteiten aan, organiseren een affichespel en richten ze in de bib creatieve hoekjes in.
Het splinternieuwe doeboekje is sinds half februari gratis beschikbaar voor alle klassen van het 3de en 4de leerjaar in Antwerpen. Het boekje telt 32 pagina’s en zit boordevol leuke spelletjes en creatieve opdrachten die verband houden met het thema ‘kunst’. Het boekje wordt verdeeld in de Antwerpse scholen, kan opgehaald worden in de bib, maar is ook online raadpleegbaar.
In de Antwerpse bibliotheken kunnen geïnteresseerde leesbeesten tussen 10 en 12 jaar individueel of met de klas deelnemen aan een affichespel. Deelnemers maken kans op een mooi boekenpakket.
De webpagina https://antwerpen.bibliotheek.be/jbm-2020 biedt een overzicht van alle activiteiten in Antwerpen (met uitzondering van het (gesloten) scholenaanbod), het digitale doeboekje, losse creatieve opdrachten en boekentips ingedeeld volgens leeftijdscategorieën.
 
Inspirerende makers van kunst
De Antwerpse Jeugdboekenmaand nodigt een hele rits schrijvers, illustratoren, acteurs, muzikanten, slammers, ontwerpers en andere kunstenaars uit om jonge leesbeesten te inspireren. Goed voor meer dan 50 lezingen door jeugdauteurs en illustratoren zoals Fatinha Ramos, Mattias De Leeuw, Dirk Bracke, Riske Lemmens, Tom Schoonooghe, Erica Cotteleer, Jonas Thys, Marijke Umans, Jan De Kinder, Sassafras De Bruyn, Benjamin Leroy, Frank Daenen, Joke van Leeuwen, Myriam Borgermans en Carll Cneut.
 
Deelname van scholen, musea en de bibbus
Voor de vierde keer organiseren de Antwerpse bibliotheken pop-up samenleesmomenten voor secundaire scholen. Inspelend op het thema ‘Kunst’ vinden deze pop-up sessies  in vijf Antwerpse musea plaats. MAS, Red Star Line Museum, Maagdenhuis, Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience en Museum Plantin-Moretus zetten hun deuren open voor leerlingen uit de eerste graad middelbaar onderwijs (leeftijdscategorie 12-15 jaar). Ook de bibbus, dé jeugdbibliotheek op wielen, neemt dit jaar opnieuw deel aan de Antwerpse Jeugdboekenmaand. Tijdens deze maand rijdt de bibbus uit naar een 20-tal Antwerpse scholen en lezen studenten lerarenopleiding van AP Hogeschool voor aan leerlingen van de Antwerpse basisscholen uit boeken rond het thema kunst.
 
Organisator Iedereen Leest
De Jeugdboekenmaand is een initiatief van Iedereen Leest en richt zich tot kinderen en jongeren tussen 3 en 15 jaar. Tijdens deze maand staat de aandacht voor het plezier van lezen, voorlezen en naar illustraties kijken aan de hand van een kwaliteitsvol aanbod, centraal. Iedereen Leest zorgt voor boekentips, maakt educatieve handleidingen voor leerkrachten, inspiratiegids voor bibliotheken en verspreidt promotiematerialen om van de Jeugdboekenmaand een echt feest te maken. Om dit te realiseren werkt Iedereen Leest  samen met de bibliotheken, Cultuurconnect, scholen, Boek.be en wisselende andere partners.
Praktisch
Jeugdboekenmaand
Van 1 tot 31 maart in bibliotheken, cultuurcentra, scholen, musea en bibbus
Website: https://antwerpen.bibliotheek.be/jbm-2020
hashtags #Jeugdboekenmaand, #2000BIB, #iedereenkijkt en #iedereenleest

Foto: Tom Schoonooghe en Sien Wynants (c) Michiel Devijver | Iedereen Leest (www.antwerpen.be)