Van 2 tot en met 9 juni is het de Week van de Bij. Ook in Antwerpen zijn bijen belangrijke inwoners. Door aan extensief maaibeheer te doen, laat de stad gras, bloemen en kruiden voor hen groeien.
Extensief maaibeheer wil zeggen dat een perk maar 1 tot 2 keer per jaar gemaaid wordt. Een heel verschil ten opzichte van het klassieke beheer waar alle gras zeer kort gehouden wordt. Door het maaien te beperken, krijgen we een veel rijker groenlandschap. Met extensief maaibeheer kan een eerder kale grond of grasperk uitgroeien tot een weelderige bloemen-, kruiden- en plantenweide. Dit is een ideaal leefgebied voor allerlei dieren en insecten, zoals de bijen. Bovendien is het goed voor het klimaat: hoe hoger het gras, hoe meer CO2 het uit de lucht opneemt.
 
Natuurpuntlabel
De stad Antwerpen kreeg in 2017 als eerste stad in Vlaanderen een erkenning van Natuurpunt voor dit duurzaam project. Het natuurpuntlabel werd toen toegekend aan het Schoonselhof (Hoboken/Wilrijk), het Stadspark (Antwerpen), het Park Van Eden (Wilrijk) en de Bremweide (Deurne). Meer informatie hierover vindt u op www.antwerpen.be/natuurpuntlabel.
 
Door de ogen van een bij
De stad en haar districten onderhouden nu al een 50-tal perken, bermen en begraafplaatsen in Antwerpen op deze ecovriendelijke wijze. Binnenkort kan iedereen door de ogen van de bij kijken naar deze bermen en perken. Dit kan dankzij herkenbare borden die vanaf begin juli in het straatbeeld zullen verschijnen.
                              
Doe-het-zelf
Iedereen kan aan extensief maaibeheer doen. Schepen voor stads- en buurtonderhoud Fons Duchateau: “Een stukje van uw tuin wat natuurlijker laten uitgroeien, bespaart u niet alleen maaiwerk. Het is mooi en u draagt bij tot een bijvriendelijke stad. Laat het gras dus echt maar wat groeien.”