Zoals de traditie het wil, vindt ook deze zomer een nieuwe editie van het Antwerps Gildejuweel plaats. Op zondag 4 augustus kunnen kijklustigen terecht op de Oostendekaai, de Godefriduskaai en de Sint-Aldegonidskaai in de schaduw van het MAS. De schuttersgilden zullen er in traditionele klederdracht schietwedstrijden houden. Wie dat wil, kan onder begeleiding ook zelf schieten met de historische kruisbogen.
 
Het Antwerps Gildejuweel gaat op zondag 4 augustus om 10.30 uur van start met een kerkdienst in de Sint-Pauluskerk. De dienst wordt bijgewoond door de verschillende deelnemers, maar ook het grote publiek is welkom.
Na de kerkdienst, om 13.30 uur, verzamelen de gilden aan het MAS. Van daaruit trekken ze, onder begeleiding van de stadstrommelaars, in een kleine optocht rond de museumsite. Daar staan de schietstanden gecentraliseerd opgesteld tussen de havenpaviljoenen en de kaairand, met het MAS op de achtergrond.
 
Om 14 uur gaan de schietwedstrijden van start. De schuttersgilden nemen het tegen elkaar op in traditionele klederdracht. Liefhebbers kunnen ook zelf proberen te schieten met de historische kruisbogen, onder begeleiding van ervaren schutters.
De Sint-Michielsgilde neemt ook dit jaar deel aan het Antwerps Gildejuweel. Deze gilde, die de historische krijgskunst van vechten met langzwaard en rapier terug tot leven wil brengen, geeft demonstraties op de Oostendekaai.
 
Praktisch
·         zondag 4 augustus
o   10.30 uur: dienst in de Sint-Pauluskerk
o   13.30 uur: vertrek richting Oostendekaai – De optocht gaat langs de Godefriduskaai, Entrepotkaai, Napoleonkaai, tijdelijke pontonbrug, Sint-Laureiskaai en Nassaubrug om dan te eindigen aan de Hanzestedeplaats/Oostendekaai.
o   14.00 – 18.00 uur: schietwedstrijden en demonstraties schermersgilde op de Oostendekaai
·         gratis