Op zondag 4 april start de Ronde van Vlaanderen voor de vijfde keer in Antwerpen. Vandaag stelden de stad en organisator Flanders Classics het lokale programma voor. Dat lijkt vanwege de geldende coronamaatregelen heel sterk op dat van de uitzonderlijke najaarseditie in oktober. Ook nu is de belangrijkste boodschap dat wielerfans thuis moeten supporteren en niet live naar de start van Vlaanderens Mooiste kunnen komen kijken.
 
Komend weekend is het weer zover: op zondag 4 april vormt Antwerpen voor de vijfde keer op rij het decor voor de start van de Ronde van Vlaanderen. Dit jaar staat de grootste Vlaamse voorjaarsklassieker terug op zijn vaste plaats op de wielerkalender. Maar net zoals in oktober 2020 is deze lustrumeditie er opnieuw eentje zonder publiek. Ook nu is het coronavirus de boosdoener.
 
Sprintje naar de zetel
“De Ronde van Vlaanderen maakt aardig wat emoties los. Trots overheerst omdat Antwerpen zich alweer mag opmaken voor de start van de Ronde. ’t Stad maakt Vlaanderens Mooiste zo mogelijk nog mooier”, vertelt Antwerps schepen voor sport Peter Wouters. “Dat zondag aan het Steenplein opnieuw ‘Heeren, vertrekt!’ weerklinkt, is een beloning voor het harde werk dat organisator Flanders Classics én onze stadsdiensten in deze nog altijd uitzonderlijke tijden hebben geleverd. Antwerpen was als startplaats in 2020 een belangrijke schakel in een goed gesmeerde ketting. En ook nu zijn we vast van plan om samen een coronaveilige en feilloze organisatie neer te zetten. Gezien de timing voelt dé hoogmis van het Vlaamse wielrennen al wat meer vertrouwd aan, maar verre van compleet. We hadden dit mo(nu)ment véél liever willen delen met alle Antwerpenaren en koersliefhebbers, maar het coronavirus dwingt ons een tweede keer in de remmen. Met spijt in het wielerhart roepen we opnieuw op om niet af te zakken naar de start en om de koers thuis te volgen. Trek dus dat sprintje naar je zetel of demarreer naar je televisie, en moedig je favoriete Flandrien luidkeels aan.”
 
Vertrouwen in een coronaproof editie
Ook Tomas Van Den Spiegel, CEO van Flanders Classics, kijkt uit naar de Ronde van Vlaanderen. “De aanloop naar de Ronde had een heel hoog déjà-vugehalte, vond ik. Vorig jaar met de omgegooide wielerkalender zaten de coronacijfers ook in stijgende lijn. We zijn ervan overtuigd dat we met onze ervaring van vorig najaar en dit voorjaar zonder problemen een coronaproof editie kunnen organiseren. Niet alleen dankzij onze grote inspanningen, o.a. in samenwerking met de betrokken stadsdiensten, maar ook vooral door het Vlaamse publiek, dat onze oproepen om zeker de koers niet ter plaatse te komen volgen massaal opvolgt. Ondanks het coronaspook zijn we blij dat onze 105de Ronde opnieuw kan starten in Antwerpen. Het wordt ongetwijfeld weer een sportief spektakel. Met de heroïsche editie van vorig jaar in gedachten en het feit dat alle klassieke toprenners aan de start staan, kijken we dus weer enorm uit naar zondag!”
 
Mobiliteit
Ook in coronatijden heeft de start van een internationale topwedstrijd als de Ronde van Vlaanderen impact op de mobiliteit, al valt de toestroom van supporters naar Antwerpen weg. Zo wordt het parcours, waarin ook de Waaslandtunnel zit, op zondag 4 april een tijdlang afgesloten. Ook zijn er gedurende het hele weekend plaatselijk parkeermaatregelen van kracht om de evenementensite te kunnen opbouwen en de volledige wielerkaravaan plaats te kunnen geven.
De stad werkte maatregelen uit voor buurtbewoners en bestemmingsverkeer om de hinder zoveel mogelijk te beperken. Alle mobiliteitsinfo is te vinden op www.slimnaarantwerpen.be.
 
Ook nog WK wielrennen later op het jaar
De Ronde van Vlaanderen is in 2021 niet het enige grote wielerevenement dat start in Antwerpen. Naast de vele lokale koersen in de zomerperiode is de Scheldestad in september ook de startplaats voor het wereldkampioenschap wielrennen, de meest prestigieuze eendagskoers van het wielerjaar.
 
Praktisch
·         Volg de start van de Ronde vanaf 9.15 uur op Sporza
·         Op zondag 4 april werpt het Instagram-account van de stad een blik achter de schermen van de start van de Ronde. https://www.instagram.com/stad_antwerpen/

Afbeelding: www.antwerpen.be