Volgend jaar mag Antwerpen zich al 100 jaar ‘Olympische stad’ noemen. In 1920 verdiende de stad die eretitel met glans. De VIIde Olympiade of liever, de Olympische Spelen, vonden toen plaats in Antwerpen en met niet minder dan 36 medailles was ons land erg succesvol. In 2020 herdenken we die sportieve topprestaties, de glorie en de Olympische waarden die toen zegevierden. Met een ambitieuze sportkalender en een uitgebreide campagne wordt iedereen ondergedompeld in een Olympische sfeer.
 
100 jaar Olympische stad, een sportief jubileum
De VIIde Olympiade werd in 1920 in Antwerpen georganiseerd. Sindsdien draagt Antwerpen de eretitel van Olympische stad en behoort ze wereldwijd tot een selecte groep van 23 steden met een Olympische geschiedenis. De onvoorstelbare topsportprestaties, de gelukzalige sfeer van vrede vlak na de Eerste Wereldoorlog en drie nieuwe symbolieken maakten de spelen in Antwerpen legendarisch. Die drie symbolische gebruiken waren het hijsen van de Olympische vlag als eerbetoon aan de spelen, het vrijlaten van witte duiven als teken van vrede en de eedaflegging als waardesymbool.
 
In 2020 viert Antwerpen dat ze al 100 jaar een Olympische stad is met een gepast jubileum. Twee doelen staan daarbij voorop: Antwerpen profileert zich als Olympische Stad en ‘Iedereen Alympiër’.
 
“Antwerpen zou Antwerpen niet zijn als we dit jubileum ook niet op een atypische wijze zouden doen. Een Alympische wijze dus”, zegt burgemeester Bart De Wever. “Want volgend jaar willen we van alle Antwerpenaren Alympiërs maken. Iedereen Alympiër, iedereen mee, is ons uitgangspunt. 2020 zal een jaar worden waarin er niet alleen heel wat gaat bewegen in onze stad. 2020 moet ook het jaar zijn waarin we alle Antwerpenaren aan het bewegen krijgen. Daarom pakken we uit met een brede communicatie en sportgelegenheden, met als kers op de taart een gloednieuwe marathon.”
 
Antwerpen profileert zich als Olympische Stad
Wie in Antwerpen woont, werkt, studeert, passeert… kortom verblijft, moet voelen dat de stad de Olympische waarden hoog in het vaandel draagt. Met een uitgebreide communicatie- en citymarketingcampagne wordt iedereen daar bewust van gemaakt. Een uniek Antwerps Olympisch label, dat i.s.m. het Internationaal Olympisch Comité (IOC) speciaal voor het jubileumjaar werd ontworpen, zal hierin het verbindend element zijn.
 
Het Antwerpse Kiel werd in 1920 opgewaardeerd tot Olympische site. Dat is vandaag nog te merken aan de straatnamen in die wijk, de namen en interieurs van horecazaken en de aanwezigheid van het Olympisch stadion. Samen met het Olympisch zwemcentrum Wezenberg vormen de wijk (met toevallig ook postcode 2020) en het stadion de enige overgebleven Olympische landmarks op grondgebied Antwerpen. Stad en district Antwerpen zetten die sites dan ook graag extra in de verf tijdens het Olympisch jubileumjaar.
 
De Olympische ringen krijgen een definitieve plek in de stad. Het moet een waardevolle publieke landmark worden die blijft herinneren aan 1920 én 2020.
 
“Er zal volgend jaar speciale aandacht zijn voor vergeten Olympische sporten én de nieuwste Olympische sporten en innovatieve sportinfrastructuur”, zegt schepen voor sport Ludo Van Campenhout. “Ook de Olympische waarden van fairplay, respect, sportiviteit, solidariteit, vriendschap en volharding zetten we in de kijker. Deze internationale waarden zijn nog steeds springlevend en er gaat een enorm verbindende kracht van uit. Ze blijven dan ook hét speerpunt binnen het sportbeleid van Sporting A. Met het concept ‘Iedereen Alympiër’ betrekken we met een attractief aanbod iedereen bij het jubileumprogramma.”
 
District Antwerpen zet in op een laagdrempelig sportbeleid
Charlie Van Leuffel, Antwerps districtsschepen voor sport, vult aan: “De herdenking van 100 jaar Olympische Spelen grijpen we aan om burgers en verenigingen een kans te geven om samen rond dit thema aan de slag te gaan. We trekken dit feestjaar op gang met een groot Olympisch feest en herdenkingsceremonie voor jong en oud, zodat iedereen de sfeer van weleer kan opsnuiven. Het Kiel (postcode 2020) wordt daarbij, als belangrijke historische locatie, extra in de kijker gezet. Veel sportactiviteiten en sportwedstrijden zullen worden ondergedompeld in een Olympische sfeer, waarbij ook ludieke disciplines uit 1920 een plaats krijgen. Ten slotte nodigt het district op het einde van het Olympisch jaar iedereen uit op een bedankingsfeest om dit jaar op een sportieve manier af te sluiten.”
 
‘Iedereen Alympiër’
Sporting A wil alle Antwerpenaars met een gevarieerd, uitdagend sportaanbod aanzetten tot bewegen en sporten op een gezonde en sportieve manier. Zo kunnen ze zelf actief doordrongen raken van het Olympische gedachtegoed. De sportkalender voor 2020 is er voor iedereen. Er kan zowel passief als actief worden deelnemen aan de geplande sport- en beweegactiviteiten.
 
Sporting A gaat voor een brede participatie en een laagdrempelig aanbod op maat:
 
Scholen en sportclubs
Scholen en sportclubs worden actief betrokken bij een feestelijk herdenkingsmoment in het Olympisch Stadion (in samenwerking met het district Antwerpen en de ‘Vrienden van het Olympisch Stadion’). Doorheen het jaar zullen ze gebruik kunnen maken van sportkoffers boordevol sport- en spelmateriaal in het Olympisch thema. Met traditionele schoolreizen en sportdagen in een Olympisch jasje (i.s.m. het Sportimonium) en workshops ‘100 jaar in de ban van de ringen’ (in samenwerking met het Vredescentrum) worden leerlingen spelenderwijs ondergedompeld in de spelen van 1920. Tot slot kunnen scholen en sportclubs intekenen voor een challenge waarbij ze Olympische uitdagingen aangaan.
 
Bewoners en bezoekers
(Buurt)bewoners en bezoekers zullen in Antwerpen getriggerd worden door verrassende sportaanleidingen in het openbaar domein en een Olympische massadans die ze via de sociale media of op events te zien krijgen. Ze kunnen deelnemen aan Olympische sportweken tijdens de schoolvakanties, sportworkshops op buurtpleinen en in parken, thematentoonstellingen, wandel- en fietsroutes in het Olympisch thema, het Olympisch Festival (i.s.m. het BOIC) en grootse sportevenementen als de Wereldbeker Triatlon, het Europees Kampioenschap Karate, het Europees Kampioenschap 3×3 Basketbal, de Ronde van Vlaanderen en nog meer.
 
G-sporters
De sportkalender voor 2020 heeft speciale aandacht voor G-sporters. Vooral het Hemelvaartweekend zal volledig in het teken van G-sport staan dankzij de Special Olympics. Ook een unieke ‘Tandemrally’, als vergeten Olympische sport, zal G-sporters (blinden en slechtzienden) uitdagen om wedstrijden te doen met wielrenners en afgestudeerde fietsschoolleerlingen (i.s.m. Markgrave, Leerexpert en de Fietsschool).
 
Senioren
De Citius Altius Fortius-challenge (sneller, hoger, sterker) staat dan weer speciaal voor senioren op het programma. Deze challenge laat ouderen samen de afstand van Antwerpen naar Tokyo afleggen (9411km) op een zelfgekozen manier. Dat kan met een ritje op de hometrainer, een wandeling met trolley, een fietstocht op de elektrische fiets,… Ook het sporten binnen de dienstencentra zal aangemoedigd worden, met bijvoorbeeld  tennis op de wii-console en wielrennen op de hometrainer tijdens de Ronde van Vlaanderen.
 
Sporters als ambassadeurs
Verschillende (top)sporters krijgen een rol als (top)sportambassadeurs. Zij krijgen de kans om hun sport flink in de kijker te zetten tijdens het Olympisch jubileumjaar om zo anderen te inspireren en te motiveren. Ze zullen ook bijdragen aan lokale sportinitiatieven.
 
Een nieuwe marathon voor Antwerpen
Precies 100 jaar na de Olympische marathon van 1920 krijgt Antwerpen opnieuw een (aparte) marathon: de Antwerp Night Marathon. De eerste editie vindt plaats op zaterdag 12 september en volgt een spectaculair parcours dat hoofdzakelijk door het centrum van de stad loopt.
 
Avondmarathon
Golazo en de stad Antwerpen kozen voor een uniek concept: een avondmarathon die om 19 uur start. “Er zijn honderden marathons in de hele wereld en in alle grote steden. Maar er zijn er maar weinig die ‘s avonds of ‘s nachts gelopen worden”, verduidelijkt Greg Broekmans van Golazo. “Het geeft een heel ander cachet aan de marathon en een compleet andere sfeer in de stad. Je start wanneer het nog licht is en je loopt als het ware de nacht in. We wilden dus echt met iets nieuws komen.”
 
Meerdere disciplines
De nieuwe marathon wil alle Antwerpenaren en Vlamingen die sowieso al veel lopen een mooi doel geven in het najaar. Maar evengoed buitenlanders die elk jaar op zoek gaan naar een originele, goeie marathon. De afgelopen jaren kwam één deelnemer op drie aan de marathon uit het buitenland. Naast een volledige marathon staan er ook een halve marathon én een aflossingsmarathon op het programma. Bij die aflossingsmarathon nemen de vier leden van een team elk iets meer of minder dan 10 kilometer voor hun rekening.
 
Parcours door het centrum
Waar de vorige marathon – tot en met 2019 georganiseerd op de ochtend van de 10 Miles – grotendeels rond Antwerpen liep, is er nu een parcours uitgewerkt dat vooral het centrum van de stad en dus ook de belangrijke bezienswaardigheden aandoet. Het wordt een compact parcours in lussen, extra aantrekkelijk voor de toeschouwers, die de lopers meermaals zullen kunnen zien passeren. De volledige looproute ligt op de rechteroever, en kent amper hoogtemeters.
 
Start en aankomst van alle afstanden liggen rond het evenementenplein aan de vernieuwde Scheldekaaien Sint-Andries. Het marathonparcours maakt eerst een lus door de Olympische wijk op het Kiel, om zo langs de gloednieuwe landmark ‘de Olympische ringen’ te komen dat op  dat moment wordt ingehuldigd. Daarna loopt het parcours terug naar het centrum, en verder doorheen het Zuid, Berchem, Zurenborg, Borgerhout, Park Spoor Noord, het Havenhuis en het Eilandje. Via een laatste passage door het centrum en langs de Grote Markt (waar vroeger de aankomst lag) en de Suikerrui bereikt iedereen de finish om de hoek op de Scheldekaaien. De marathon eindigt met de slotceremonie van het Olympisch jaar.
 
Animaties en catering
De Antwerp Night Marathon moet voor elke deelnemer een unieke ervaring zijn. Hiervoor zal de organisatie inzetten op minstens 42 animaties langs het parcours (bands, dj’s en andere) en samenwerken met de aanwezige horeca en wijkwerkingen.
 
Aan de finish wordt een aparte recovery zone voorzien voor de deelnemers waar ze zich kunnen omkleden en iets kunnen eten en drinken. Daarbij voorziet de organisatie een heus ‘recovery buffet’ in samenwerking met The Foodmaker. “Ook dat is uniek en anders dan bij andere marathons. Gezonde voeding na een marathon of halve marathon bevordert het herstel na zo een inspanning enorm”, zegt Greg Broekmans.
 
De inschrijvingen voor deze eerste Antwerp Night marathon openen nu vrijdag 18 oktober om 11 uur via de website www.antwerpnightmarathon.be.  
 
Organisatie
De campagne voor 100 jaar Olympische Spelen is een organisatie van stad en district Antwerpen, het Sportimonium en het BOIC.

Foto’s: www.antwerpen.be