De start van het academiejaar ziet er dit jaar anders uit in Antwerpen. Om de ruim 50.000 hogeschool- en universiteitsstudenten coronaproof welkom te heten in de Scheldestad is er een alternatieve kick-off met StuDays. De activiteiten vinden plaats op verschillende momenten in plaats van op een groot welkomstmoment. In het straatbeeld worden de studenten extra verwelkomd met een campagne. Verder is er extra aandacht voor eerstejaars-, internationale en kotstudenten met onder andere welkomstpakketten. De komst van de studenten op de bijna 30 campussen zal verspreid verlopen. Het wordt een uitzonderlijk academiejaar, waarbij de stad en haar partners een balans houden tussen feestelijk verwelkomen, ondersteuning bieden én veiligheid nastreven. Wat al vaststaat, is dat er opnieuw een alternatieve versie komt van STUDY360 waarbij studenten samen kunnen blokken op markante locaties.
 
Antwerpen wil dit jaar haar studenten zich extra welkom doen voelen. Het wordt immers geen evident jaar. Daarom wil de stad hen, samen met de instellingen hoger onderwijs, een hart onder de riem steken, zowel bij de opstart als in de rest van het academiejaar.
 
“Het wordt voor onze studenten op z’n zachtst gezegd een ongewoon academiejaar. Heel wat lessen zullen digitaal doorgaan, en ook de gebruikelijke activiteiten en evenementen die traditioneel bij het studentenleven horen zullen ze grotendeels moeten missen”, zegt schepen voor onderwijs Jinnih Beels. “Daarom engageren we ons als stad om hen alsnog de warme ontvangst geven die ze verdienen. Dat doen we met een welkomstcampagne, welkomstpakketten en een alternatieve kick-off met StuDays.”
 
Ook in het straatbeeld is zichtbaar dat het academiejaar weer van start gaat. De stad Antwerpen verwelkomt de hogeschool- en universiteitsstudenten met een campagne waarin ze voorgesteld worden als epische helden. De boodschap onderstreept dit “Welkom terug, om zoals elk jaar weer grootse zaken te realiseren en om onze stad te versterken met jong talent!”. Ook en vooral  in deze coronatijden wil de stad deze jonge mensen immers alle aandacht geven en hen tegelijkertijd ook uitdagen om zeker nu hun steentje bij te dragen aan de stad, om mee te bouwen aan de toekomst.
 
Enthousiaste verwelkoming met veilige alternatieven
Omwille van corona is één groot welkomstmoment niet mogelijk, maar er is een alternatief. Op de website www.studays.be staat een aanbod voor studenten van half september tot eind oktober, met allerlei activiteiten van de stad, onderwijsinstellingen, cultuurhuizen en sportverenigingen. Zo ervaren studenten toch een groepsgevoel buiten de campus en maken ze kennis met de bruisende en gevarieerde stad. De aangeboden activiteiten zijn verspreid in tijd en ruimte en vervangen het jaarlijkse welkomstfestival StuDay, geregisseerd door STAN (het studentenplatform in Antwerpen).
 
“We willen de studenten tijdens StuDays ook laten proeven van het rijke cultuuraanbod in de stad”, zegt schepen voor cultuur Nabilla Ait Daoud. “Van de aria’s van Mozart in Opera Ballet Vlaanderen tot stomende jazz op Jazz Middelheim of comedy, hiphop en spoken word tijden Nuff Said, van hedendaagse dans in OLT Rivierenhof tot film, theater of literatuur op de vele podia die Antwerpen rijk is. De studenten kunnen ook tot 31 oktober gratis terecht in de stedelijke musea, of ze kunnen zelf creatief aan de slag, bv. bij open repetities van de Antwerpse Studentenharmonie. Cultuur kan dus, veilig en coronaproof!”
 
Schepen voor sport Peter Wouters vult aan: “Studenten hebben er alle belang bij om te sporten. Bewegen is een van de beste manieren om het brein in topvorm te houden. Met een aantrekkelijk en verrassend aanbod op maat van onze studenten, willen we hen uit hun kot lokken om dit onuitgegeven academiejaar op een sportieve, stimulerende én coronaveilige manier in te zetten. Van boulderen, skaten en circus in de multisport- en ontmoetingslocatie SPRK in Park Spoor Noord over snowboardpret op de indoorpiste van Aspen in Wilrijk tot yogasessies in AMUZ in de Kammenstraat, er is voor ieder wat wils. De liefhebbers van het betere precisiewerk kunnen dan weer aan de slag in minigolf Beatrijs op Linkeroever. Op de minigolfbaan kunnen de studenten voor de verandering uitblinken met een lage score.”
 
Ondersteuning van de studenten
Extra aandacht wordt besteed aan eerstejaarsstudenten, internationale studenten en kotstudenten. Voor de eerstejaarsstudenten ontwikkelde STAN een welkomstpakket. Het pakket omvat essentials voor de nieuwkomers om zich in sneltempo thuis te voelen in hun studentenstad: de STAN-studentengids met wandelingen en een hippe stratenplan-affiche van Antwerpen, uitnodigingen tot seated concerts, en nog veel meer.
 
“De overgang van het secundair naar het hoger onderwijs is een mijlpaal voor studenten en hun ouders”, aldus schepen Jinnih Beels. ”Alles is nieuw: de omgeving, de mensen, de lessen,… het is een hele ontdekkingstocht. Nu de aanwezigheid op de campussen maar in beperkte mate mogelijk is, wordt het voor onze eerstejaarsstudenten een extra uitdaging om hun weg te vinden. Daarom willen we hen maximaal gidsen en ondersteunen doorheen het academiejaar, zoals met welkomstpakketten en studentenwandelingen. Dat geldt trouwens ook voor de internationale studenten.”
 
Internationale studenten worden door de STAN-studentenmedewerkers coronaproof in kleine groepjes meegenomen op de studentenwandelingen. Kotstudenten en kotbazen krijgen via Kotweb, een samenwerking tussen STAN, de stad Antwerpen en het hoger onderwijs, alle mogelijke begeleiding om het kotleven veilig in te richten.
 
Blijvende ondersteuning tijdens het hele academiejaar
Niet alleen bij de start van het academiejaar, maar ook het hele jaar door kunnen alle studenten terecht bij STAN, op de locatie GATE15 aan de Kleine Kauwenberg 15, hartje studentenbuurt én via hun digitale kanalen. Een team medewerkers en meer dan 30 jobstudenten houden zich klaar om elke student verder te helpen met vragen of problemen. De locatie herbergt een infobalie, kleine zalen voor coronaproof verhuur en een veilige coworking-bar. Tijdens de blok- en examenperiode wordt bovendien een alternatieve versie van STUDY360 georganiseerd,  waarbij studenten samen kunnen blokken op unieke plaatsen in de stad. De voorbije zomer werd alvast een eerste aangepaste versie met groot succes uitgerold.