In Antwerpen verschijnen steeds meer muurschilderingen op gevels en parkingmuren. “Na Londen, Berlijn en Parijs speelt ook Antwerpen stilaan een rol van betekenis in de wereld van de street art of straatkunst”, zegt Tim Marschang van streetartantwerp.
Tim Marschang was als kind al gefascineerd door tekeningen. Sinds twee jaar is hij fanatiek bezig met street art in Antwerpen. Hij is de bezieler van de website streetartantwerp en gidst bezoekers en toeristen langs verschillende kunstwerken in de stad. “Graffiti werd vooral in de jaren tachtig populair en heeft een negatieve bijklank. Veel muurtekeningen werden illegaal aangebracht en zitten wat in de sfeer van vandalisme. Vandaag is street art een verzamelnaam voor kleurrijke muurschilderingen, stickers, stencils en miniatuurfiguurtjes op straat.”
Betaalde opdrachten
“Ook het illegale karakter verdwijnt stilaan. Horecazaken springen mee op de kar en willen een beschilderde muur in hun zaak. Nutskasten krijgen steeds vaker een kleurrijk ontwerp. Of neem het station van Berchem waar kunstenaars regelmatig enkele muren opfleuren, met de goedkeuring van de NMBS. Overigens verdienen steeds meer kunstenaars er hun brood mee, zoals Antwerpenaar Dzia. Hij tekent vooral dieren zoals vossen, paarden en herten. In het premetrostation Plantin kan je een van zijn kunstwerken bewonderen. Inmiddels kreeg hij opdrachten in heel Europa en stilaan verovert hij ook Azië.”
Matthias Schoenaerts
​Tim Marschang wandelt tijdens zijn rondleidingen door de belangrijkste buurten om street art te spotten. “Dat zijn Berchem, de Luchtbal, de wijk Kronenburg in Deurne en Sint-Andries. Wist je dat je aan cultuurcentrum Costa in Sint-Andries enkele muurschilderingen van Matthias Schoenaerts kan zien? Hij is als kunstenaar actief onder de naam Zenith. En Keith Haring, een van de pioniers, schilderde een muur in het M KHA. Ik merk trouwens dat steeds meer kunstenaars naar Antwerpen afzakken om hier een kunstwerk achter te laten.”
Meer info
www.streetartantwerp.com