Om identiteitsfraude tegen te gaan, neemt stad Antwerpen voortaan de vingerafdrukken van iedereen die een nieuwe elektronische identiteitskaart (eID) aanvraagt. Ze komen niet in een centrale databank. De stad volgt zo een Europese Verordening.

De eID wordt meer en meer als reisdocument gebruikt. Om identiteitsfraude tegen te gaan, moeten Europese lidstaten vingerafdrukken in identiteitskaarten integreren. Stad Antwerpen is een van de eerste Vlaamse steden die hieraan meedoet. Vingerafdrukken worden ook al voor reispassen gebruikt.
Samen met de nieuwe lay-out voldoen de nieuwe Belgische eID’s aan alle strenge internationale regels. 

Geen vingerafdrukken in een databank
De vingerafdrukken staan enkel op de contactloze chip in de kaart. Ze worden dus niet opgeslagen in een centrale databank.
Enkel bevoegde instanties kunnen de chip lezen en de vingerafdrukken zien. De nieuwe identiteitskaart krijgt ook een andere lay-out. Ze heeft niet alleen een andere kleur, de foto staat links in plaats van rechts en in geperforeerde vorm ook op de achterzijde. Ook de chip staat op de achterkant van de kaart waardoor je de kaart op een andere manier in de kaartlezer moet steken.

Andere procedure
De procedure om een nieuwe eID aan te vragen, verloopt anders dan voor de oude eID. Zowel bij de aanvraag als bij het afhalen van de eID moet je naar een stadsloket komen. Bij de aanvraag worden je vingerafdrukken genomen. Ook bij het afhalen vindt een controle plaats met een vingerafdruk. De doorlooptijd wijzigt niet.
Huidige identiteitskaarten blijven geldig tot de einddatum die op de kaart staat.

Foto: www.antwerpen.be