Van 8 tot 12 juli is de stad Antwerpen samen met belangrijke partners aanwezig op de 6e editie van de World Cities Summit in Singapore. Op deze gerenommeerde conferentie positioneert Antwerpen zich als een toonaangevende havenstad die sterk inzet op circulariteit. Daarnaast zet de stad zich op de kaart als een ware Capital of Things. De World Cities Summit is een internationale conferentie over de duurzame ontwikkeling van steden.
Stadsprojecten promoten
Tijdens het onderdeel City Solutions krijgt de stad Antwerpen een eigen standruimte in het paviljoen van Flanders Investment and Trade. Dit paviljoen is opgebouwd rond 4 thema’s: water, afval, logistiek en smart cities. “Deze thema’s zijn een ideale kapstok om onze eigen stadsprojecten internationaal te promoten”, licht burgemeester Bart De Wever toe. “Het is immers de ambitie van de stad om een referentie te worden op vlak van Internet of Things. Zo wil de stad samen met imec, het Havenbedrijf Antwerpen en de Universiteit Antwerpen een Capital of Things worden, een slimme stad die inzet op eHealth, Industrie 4.0, een slimme haven en circulaire economie. Onze haven is de tweede grootste van Europa en circulariteit is de kern om onze stad leefbaar te houden. Deze troeven moeten we uitspelen, en hier de komende jaren nog sterker op inzetten.”
De stad zal dan ook enkele innovatieve dossiers rond circulaire economie naar voren schuiven. “In Singapore promoten we bijvoorbeeld het unieke circulaire, watergebonden bedrijventerrein Blue Gate Antwerp”, zegt Caroline Bastiaens, schepen van economie. “Op Blue Gate Antwerp zullen enkel bedrijven zich vestigen die werken vanuit een circulair model. Dit is een uniek concept in het buitenland, zeker als het over chemische bedrijven gaat. Een ander project dat we in Singapore voorstellen is de duurzame en groene stadsbuurt Nieuw Zuid.”
Samen met Havenbedrijf en imec
In het paviljoen van Flanders Investment and Trade zijn ook het Havenbedrijf Antwerpen en de onderzoek- en innovatiehub imec aanwezig. “Singapore is een knooppunt in de internationale handelsroutes en het thuisland van de grootste containerterminaloperator in onze haven. Deze Summit biedt een uitgelezen kans om onze ‘Smart Harbour’ ambitie met innovatieve initiatieven zoals bijvoorbeeld het dataplatform NxtPort aan de wereld te tonen,” benadrukt Jacques Vandermeiren, CEO van Havenbedrijf Antwerpen. “Het is vrij uitzonderlijk dat een stad en haar haven een geïntegreerde aanpak ontwikkelen en samen volop inzetten op duurzaamheid, toegepaste technologie en circulaire economie. Wij willen graag laten zien dat deze aanpak in Antwerpen echt werkt en hopen anderen er mee te inspireren.”
Imec presenteert zijn projecten die het stadsleven verbeteren. “We maken van de stad Antwerpen een Living Lab,” zegt John Baekelmans, vice-president van imec. “Dat is een proeftuin waarin bedrijven, onderzoekers, inwoners en de stad samen experimenteren met slimme technologieën die kunnen bijdragen tot een aangenamer en duurzaam stadsleven. Ons project is toonaangevend in de wereld, en van cruciaal belang om veranderingen in een stad door te voeren die door alle burgers worden gedragen.”
Toonaangevende organisaties
Ook toonaangevende Vlaamse organisaties bemannen mee de stand: ISVAG, Water-link, OVAM, Vyncke, IPee, Rombit, AM-Team, B-DNA en MCS Solutions. De plannen van ISVAG kunnen in Zuidoost-Azië bijvoorbeeld op heel wat interesse rekenen. Ook de Antwerpse start-up IPee geniet internationale aandacht. IPee maakt samen met 4 andere start-ups gratis gebruik van een kantoorruimte in Singapore, dankzij de unieke samenwerking van de stad Antwerpen met B-DNA, een Belgische vereniging van architecten, designers en ingenieurs. IPee ontwikkelt sensoren voor sanitaire voorzieningen om de hoeveelheid spoelwater aan te passen bij elk sanitair gebruik. Jan Schoeters, mede-oprichter van IPee: “Het waterbeleid van Singapore is één van de meest vooruitstrevende ter wereld. Voor IPee is het dan ook cruciaal om in Singapore aanwezig te zijn om potentiële klanten in Azië te verzilveren en hierdoor groei te realiseren.”