Meer dan een eeuw geleden brak de eerst Wereldoorlog uit. Voor dit fataal gebeuren speelden onze Oosterburen een belangrijke rol als handelspartners in Antwerpen. In de gouden eeuw, de periode voor de eerste Wereldoorlog, waren ze met hun havensteden zoals Bremen, Lübeck en Hamburg, de genoemde Hanna-steden, zeer betrokken met de haven van Antwerpen en haar handelspartners.
Vele Duitse handelaars, reders, industriëlen, hoteliers, bazars, winkeliers en vele andere vonden een tweede thuis in de sinjorenstad en droegen bij tot ontwikkeling en voorspoed van deze stad. Tot de eindperiode van de Belle- Epoque waren ze wat Antwerpen betrof, Alte Kameraden. Er kwam daar vlug verandering in, want augustus 1914 vielen deze Alte Kameraden Antwerpen binnen en brachten inplaats van weelde, dood, honger, vernieling, ellende en onderdrukking. Wat toen een eeuw geleden begon, heeft nu heden ten dagen nog zijn gevolgen.

Dit boek Antwerpen en de eerste Wereldoorlog verhaalt niet alleen deze periode, maar is ook rijkelijk geïllustreerd met ongelofelijke en nooit eender vertoonde foto’s. Er is jaren werk vooraf gegaan door Frans Lauwers om dit origineel naslag werk te schrijven en samen te stellen.

Frans Lauwers, is een ervaren auteur, Antwerpen-kenner en verzamelaar, toont in deze uitgave een brede, persoonlijke visie van Antwerpen voor, tijdens en na de ‘Groote Oorlog’. Beelden van soldaten met pinhelmen en gebombardeerde Antwerpse gebouwen, die soms door de bezetter zijn gemanipuleerd, vertellen ons immers niet alles over de toenmalige Duitse tegenwoordigheid in onze regio.

Theofiel Lauwers, grootvader van Frans, was soldaat in het 12e linieregiment. Hij werd krijgsgevangen genomen en stierf in 1915 in het Duitse kamp Altengrabow. Deze publicatie is aan hem opgedragen. Dit boek met tal van nieuwe, nooit eerder getoonde illustraties geeft een persoonlijke kijk op het Antwerpen tijdens de ‘Groote Oorlog’.

 

 

Auteur: Frans Lauwers

ISBN: 9789053253908

Prijs:€14,95

Uitgever: Pandora Publisher