Op zaterdag 30 maart is het opnieuw Earth Hour, een wereldwijde actie van WWF om de strijd tegen klimaatverandering in de kijker te zetten. Iedereen wordt opgeroepen gedurende een uur de lichten te doven. Ook de stad Antwerpen doet opnieuw mee.
 
Tijdens Earth Hour op 30 maart dooft de stad tussen 20.30 en 21.30 uur de lichten aan 37 openbare gebouwen en monumenten zoals het stadhuis, het Steen, de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal en andere kerken, musea en districtshuizen. Ook de directe aanstraling van de historische gevels op de Grote Markt, Kaasrui, Oude Korenmarkt en Suikerrui zal gedoofd worden. Een lijst van de gebouwen staat op www.antwerpen.be.
Alle openbare straatverlichting blijft branden, zodat bewoners en bezoekers zich veilig kunnen blijven verplaatsen. Daarnaast roept de stad ook haar inwoners op om hun betrokkenheid te tonen door tussen 20.30 en 21.30 uur de lichten te doven.
 
Schepen voor leefmilieu Tom Meeuws moedigt de Antwerpenaars aan om mee te doen:
“Ik roep alle Antwerpenaars op om zaterdagavond even het licht uit te doen bij hen thuis of op het werk. Met deze actie willen we mensen bewustmaken over het energieverbruik en willen we hen aanzetten tot het gebruik van duurzame verlichting.” Meer info over Earth Hour staat ophttps://www.earthhour.org.
 
Stad geeft met Lichtplan goede voorbeeld
In 2012 ging het Antwerpse Lichtplan van start. Met deze visie wil de stad een uniforme en energiezuinige openbare verlichting uitrollen. De bekendste projecten zijn de omgeving van het stadhuis en de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal, die al energiezuinige ledverlichting kregen.
 
De stad vervangt de openbare verlichting stelselmatig door energiebesparende ledverlichting. Schepen voor openbaar domein Claude Marinower: “Wat de straatverlichting betreft werken we volop aan het vervangen van de armaturen door ledverlichting en daarnaast worden de bestaande armaturen voorzien van energiebesparende lampen.”  De stad koopt 100% groene stroom aan, zowel voor haar eigen gebouwen, als voor de openbare verlichting. Dat maakt die verlichting niet enkel duurzaam, maar ook nog eens CO2-neutraal.
Ook in de eigen gebouwen wordt de verlichting vernieuwd en verduurzaamd. Al lag de voorbije jaren de nadruk wel meer op de grotere energiebesparende ingrepen zoals isolatie en het vervangen van verwarmingsinstallaties. 14 Antwerpse stadsgebouwen, waaronder zwembad Wezenberg, het Rubenshuis en de bibliotheek van Hoboken, kregen al nieuwe verlichting. Deze aanpassingen leverden een totale besparing op van 231.220 kWh. Dat is het gemiddelde jaarverbruik voor elektriciteit van 70 gezinnen.
 
Meer informatie over het Antwerpse Lichtplan is te vinden op www.antwerpenmorgen.be.

Foto: Lumecore-Toon Grobet / www.antwerpen.be