Het concertseizoen 2015-2016 ligt ondertussen al even achter ons, maar het was voor Andreas Staier zijn vierde en laatste seizoen als artist in residence bij AMUZ. De jaren daarvoor presenteerde hij verschillende programma’s met bekende en minder bekende muziek, als solist of samen met andere musici, en uiteraard telkens op zorgvuldig uitgekozen klavierinstrumenten. In januari 2016 vertolkte hij met het Freiburger Barockorchester onder leiding van violiste Petra Müllejans klavecimbelconcerto’s van Bach, Telemann en Zelenka. Staier speelt met flair en expressieve vrijheid, en wordt daarbij voortreffelijk ondersteund door het orkest. Deze concerto’s vragen behoorlijk wat virtuositeit en verbeelding van de uitvoerders, die kan u dan ook in overvloed horen.  
U vindt dit aangeboden concert op Soundcloud of via onze Facebookpagina. De opname is beschikbaar van zaterdag 23 mei tot en met maandagochtend 25 mei. Het programma en de toelichting zijn te vinden onderaan dit bericht.

Dank ook aan Klara om dit weekend na weekend mee mogelijk te maken. 

Andreas Staier & Freiburger Barockorchester
Klavecimbelconcerti van J.S. Bach
De inventarislijst die ten huize van Bach werd opgemaakt na diens dood, beschreef een hele verzameling klavierinstrumenten: vier grote en een kleiner klavecimbel en een spinet. Die overvloed aan toetseninstrumenten in huis zal zeker hebben bijgedragen aan het schrijven van concerti voor meerdere klavecimbels. Na zijn experiment in 1721 met het vijfde Brandenburgs concerto met het klavecimbel in een prominente rol naast de viool en de traverso, zette Johann Sebastian met de Concerti per cembalo voor het eerst het klavecimbel in als solo-instrument in dialoog met het orkest. Voorheen was het klavecimbel traditioneel een continuo- of een solo-instrument. Andreas Staier en Petra Müllejans zorgen voor pure magie! 

Programma

Georg Philipp Telemann (1681-1767)
Ouverture in Bes, TWV 55:B1 & Conclusion in Bes voor 2 hobo’s, strijkers & basso continuo (uit: Tafelmusik III), TWV 50:10 

Johann Sebastian Bach (1685-1750)
Concerto in g voor klavecimbel, strijkers en basso continuo, BWV 1058 [zonder tempoaanduiding]

Jan Dismas Zelenka (1679-1745)
Hipocondrie a 7 concertanti in A voor 2 hobo’s, fagot, strijkers en basso continuo, ZWV 187

Johann Sebastian Bach
Concerto in A voor klavecimbel, strijkers en basso continuo, BWV 1055 

Foto’s: www.amuz.be