Gistermiddag, donderdag 8 augustus 2019, was er weinig te beleven op de Boerestreek in Appelscha, uitgezonderd één locatie aan deze brink: het klimbos van De Jongens van Outdoor. Zo’n 80 personen klommen, sprongen en tokkelden tussen 13.00 en 18.00 uur onder leiding en toezicht van vier instructeurs van boom naar boom in dit deel van Nationaal Park Drents-Friese Wold, waar zich ook de Bosbergtoren bevindt. Die stalen uitkijktoren is 33 meter hoog en staat op een stuifduin van 20 meter hoog, zodat je bovenin zicht hebt op wel drie provincies.

Maar voor de grootste sensatie moet je in het klimbos zijn, waar gistermiddag twee klauteraars “gered” moesten worden. Een jongetje greep aan het eind van de tokkelbaan mis en rolde zodoende terug naar het midden, waar hij goed geborgd, meters boven de grond, in een harnas bleef hangen. Dat vond hij allerminst prettig. Met behulp van een hem toegeworpen touw kon hij door de instructeur naar de finish getrokken worden en zo was de knaap weer een avontuur rijker.

Een vrouw van middelbare leeftijd kreeg het Spaans benauwd in een kraaiennest, na het nemen van de bandenbaan. Ook hier was de instructeur de geruststeller en

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

redder. De overwegend jonge begeleiders zijn blijkbaar goed geschoold, want nergens brak paniek uit en ze namen steeds de juiste maatregelen. Het hoort gewoon bij zo’n twee uur durende klim- en hangsessie: gegil, bang zijn dat je een hindernis niet kunt nemen, vrees overwinnen en als een commando eindigen. Gisteren waren er jongelui uit Ravenswoud (2 km van Appelscha) en Bolsward, maar ook uit Hong Kong. De Aziaten, die ieder jaar naar Friesland komen, vinden het Appelschaaster klimparadijs fantastisch, véél leuker dan bijvoorbeeld Giethoorn.

Om het uur kan een groep van ca. 20 personen “de boom in” in het klimbos van Appelscha, een onderdeel van Nationaal Park Drents Friese Wold dat wordt beheerd door het buitenactiviteitenbedrijf De Jongens van Outdoor. Foto’s: Albert Hendriks Friesland Holland Nieuwsdienst.

Meer info:
www.dejongensvanoutdoor.nl
www.bosbergtoren.nl
www.nationaalpark-drents-friese-wold.nl
Vakantieland Friesland: www.provinciefriesland.frl

Foto’s: www.friesnieuws.nl