Tijdens het allerheiligenweekend bezoeken duizenden mensen een van de vijftien begraafplaatsen in de stad Antwerpen. Om ervoor te zorgen dat de bezoeken op een veilige en serene manier verlopen, geldt er een mondmaskerplicht op elke begraafplaats.
 
De stad stelt alles in het werk om een bezoek aan de Antwerpse begraafplaatsen tijdens de allerheiligenperiode in de meest veilige omstandigheden te laten verlopen. Het dragen van een mondmasker is verplicht op elke begraafplaats. Aan de toegangen zijn handgels voorzien. Ook wordt de bezoekers gevraagd om voldoende afstand te bewaren tegenover de andere bezoekers en de medewerkers van de begraafplaatsen.
 
Zaterdag 31 oktober en zondag 1 november is geen autoverkeer toegestaan op de begraafplaatsen. Op het Schoonselhof zijn dat weekend elektrische shuttles voorzien aan de hoofdingangen. Minder mobiele bezoekers kunnen zo vervoerd worden op het domein.
 
Alle info hierover staat ook op www.antwerpen.be. 
 
Einde termijn van rustplaatsen
Op het einde van elk jaar verstrijkt de termijn van een aantal rustplaatsen. Voor kosteloze rustplaatsen is dat na 10 jaar en voor de betalende is dat meestal na 25 jaar. Nabestaanden worden niet persoonlijk verwittigd over het einde van deze termijnen. Wel zijn er aankondigingen aan de rustplaatsen en in de informatiekasten aan de ingangen.
 
Bezoekers die meer informatie wensen over de hernieuwing of de duurtijd van rustplaatsen nemen het best telefonisch contact op met de Dienst Begraafplaatsen. Dat kan elke werkdag van 8 tot 16 uur en tijdens het allerheiligenweekend zelf van 9 tot 16 uur. Voor de begraafplaatsen in de districten Hoboken, Wilrijk en Berchem is dit op het nummer 03 740 36 40. Voor de begraafplaatsen in Borgerhout, Deurne, Merksem, Ekeren, Berendrecht en Zandvliet is dit het nummer 03 292 96 20. De einde termijnen van rustplaatsen kunnen ook online geraadpleegd worden. 
 
De kantoren op de begraafplaatsen zijn door de coronamaatregelen niet publiek toegankelijk. Wie een persoonlijk gesprek wenst kan een online-afspraak maken.

Foto: www.antwerpen.be