Galeriehouders Albert Baronian en Renos Xippas slaan de handen in elkaar om een nieuwe galerie in Brussel te openen. De galerie, genaamd Baronian Xippas en gehuisvest in de huidige ruimte van Albert Baronian, is een unieke samenwerking tussen twee belangrijke figuren in de wereld van de hedendaagse kunstmarkt.
Baronian en Xippas bundelen hun ervaring, krachten, netwerk, expertise en passie om een nieuwe galerie te creëren die een stempel wil drukken op de Belgische, Europese en Zuid- Amerikaanse kunstscene. Ze combineren hun jarenlange ervaring en expertise om ambitieuze tentoonstellingsprojecten op te zetten met de belangrijke kunstenaars uit de beide galerieën – zoals Darren Almond, André Butzer, Robert Devriendt, Wang Du, Lionel Esteve, Gilbert and George, Robert Irwin, Vik Muniz, Takis, Janaina Tschäpe and Gilberto Zorio,- terwijl ze voortbouwen op hun respectievelijke sterke punten: een sterke aanwezigheid op de Belgische markt voor Albert Baronian en een solide structuur voor Renos Xippas. “Renos en ik zijn al meer dan 30 jaar vrienden, we hebben samengewerkt aan vele artistieke projecten en we vertegenwoordigen een aantal dezelfde kunstenaars. We delen dezelfde waarden en dezelfde visie op het runnen van een kunstgalerie. We geloven in de kracht van vriendschap, samenwerking en willen nieuwe interacties, nieuwe samenwerkingen en nieuwe manieren van denken aanmoedigen.”
Op basis van een gemeenschappelijke visie, gedeelde waarden en het geloof in een open, menselijke en toegankelijke aanpak door het creëren van persoonlijke relaties met verzamelaars, kunstprofessionals en bezoekers, gebruikt Baronian Xippas de ervaringen uit het verleden om de uitdagingen van de toekomst aan te gaan. Hiermee omarmt de galerij nieuwe mogelijkheden en kansen voor de kunstenaars en de wereldwijde kunstscene, wat niet alleen de internationale bekendheid van hun kunstenaars vergroot, maar ook een nieuwe dynamiek op de Belgische en internationale kunstmarkten teweegbrengt. “Met meer dan 40 jaar internationale ervaring zijn we in staat om een ​​nieuwe manier van denken te creëren over wat een galerie kan betekenen, zowel lokaal als internationaal. De krachten bundelen in Brussel is volkomen logisch: België is een uniek Europees platform. De kunstscène is er vooruitstrevend, en verlegt voortdurend grenzen. Er is zeer veel interesse voor hedendaagse kunst, en er is een goede mix tussen gevestigde en opkomende kunstenaars.”
Openingstentoonstellingen: Takis & Robert Devriendt
De galerie opent op 4 april met twee solotentoonstellingen van Takis en Robert Devriendt. Deze expo’s belichamen de visie van Baronian Xippas voor een nieuwe galerie die tegelijk gedurfd en ambitieus is en voortbouwt op een zekere traditie.
De Griekse autodidactkunstenaar, schilder en beeldhouwer, Takis (°1925) heeft een aantal van de krachtigste, innovatieve – maar ook speelse – kunstwerken uit de 20e eeuw gecreëerd. In de zomer van 2019 wijdt Tate Modern een grote overzichtstentoonstelling aan hem.
De Belgische kunstenaar Robert Devriendt (°1955) staat bekend om zijn minutieuze kleine schilderijen. Met een scherp oog voor detail, voor tactiele weergave en met een verfijnde techniek, onderzoekt hij hoe afbeeldingen werken en hoe ze geïnterpreteerd worden. Hij maakt filmische montages door zijn werk als filmische sequenties in kleine series voor te stellen. De thema’s en de manier waarop de schilderijen worden gecombineerd, tonen hun relatie met de schilderkunst, film en het beeld in het algemeen. Donkere personages en verrassende rekwisieten worden afgebeeld in veranderende scènes waarin een drama lijkt plaats te vinden.
Baronian Xippas
Vernissage: 4 april 2019
Twee solotentoonstellingen van Takis en Robert Devriendt

Foto: Micha Pycke, Club Paradis