Aladin één van de meest gekende verhalen uit Duizend-en-één-nacht, doch wel een verhaal dat later is toegevoegd aan de originele bundel 1001 nacht. Het kaderverhaal vertelt dat de koning Sjahriaar door zijn vrouw bedrogen was. Om herhaling te voorkomen besluit hij voortaan elke avond een nieuwe maagd te huwen en haar de volgende ochtend ter dood te brengen. Na enige tijd huwt hij de schrandere dochter van zijn grootvizier, Scheherazade. Om aan de executie te ontkomen vertelt zij hem in de huwelijksnacht een verhaal dat nog niet af is. Om te weten hoe het afloopt spaart de koning haar. De volgende nacht komt het vervolg. Als het verhaal uit is begint Scheherazade aan een nieuw verhaal. Dit houdt Scheherazade 1001 nachten vol en elke nacht wordt afgesloten met een onvoltooid verhaal. Ondertussen schenkt zij hem enkele kinderen. Wanneer de verhalen uiteindelijk ten einde zijn, is de koning zo van haar gaan houden, dat hij haar gratie schenkt en ze zijn definitieve vrouw mag worden. De bekendste verhalen die wij kennen zijn Aladin en de wonderlamp – Sinbad de zeeman – Ali Baba en de veertig rovers. Maar deze verhalen werden echter later aan de verzameling  1001 nacht verhalen toegevoegd in de Franse vertaling van Antoine Galland en dit in het begin van de 18e eeuw, zij kwamen niet voor in de oorspronkelijke Arabische verhalen. Dat verklaard ook waarom een reeks verhalen op elkaar gelijken, neem nu gewoon het sprookje Simeliberg van de gebroeders Grimm, is een kortere versie en variante op Ali Baba. Het sprookje Het Blauwe Licht ook van de gebroeders Grimm en De Tondeldoos van Hans Christian Andersen tonen zoveel gelijkenissen met Aladin.
Maar ook in de muziek is 1001 nacht bekend stel maar de componist Nikolaj Rimski-Korsakov componeerde eind 19e  en begin 20e eeuw balletmuziek voor uitvoering van het Klassiek Ballet Sheherazade. In dit muziek epos komt dan ook Sinbad de Zeeman  in voor. Gelukkig de laatste tijd krijgen we de muziekballetten terug op de voorgrond, en zullen we hopen dat Sheherazade ook nog eens aan beurt komt, want de laatste tijd wordt deze compositie alleen maar in concertmuziek opgevoerd.
Nu Aladdin anno 2019,  na het grote succes van de musical “Pippi zet de boel op stelten” pakt Uitgezonderd. vanaf mei 2019 opnieuw uit met een groots opgezette familiemusical,  Aladdin. Het wordt een spectaculaire, muzikale reis door het Midden Oosten doorspekt met humor, met veel buikdans, enkele toverspreuken, een vliegend tapijt met een prinses erop en … een verrassende Geest uit een wonderlamp die veel van zij Magic kunsten zal tonen.

Nog voor de repetities van de familiemusical Aladdin van start konden gaan, steekt de Geest zijn magische handen al uit de mouwen. In een Oosterse tapijtenzaak, Ashtari Oriental Carpets, Oude Leeuwenrui te Antwerpen, toverde onze eigenste goochelaar Kobe Van Herwegen, die de geest uit de lamp zal spelen,  zijn mede-castleden tevoorschijn. Dat Giovanni Kemper de rol van Aladdin op zich neemt, maakten producenten James Cooke en Bob Jennes reeds bekend. Actrice Ianthe Tavernier krijgt de felbegeerde rol van Prinses Jasmine toebedeeld. Ook de musical leading lady Ann Van den Broeck kon niet ontbreken, en zij werd ook op het toneel getoverd in een lege brandende kooi kwam zij uit het niets te voorschijn. Zij zal de rol van de slechterik op zich nemen, een moeder die ook een zoon heeft en wil dat hij met de prinses zou huwen. De hoofdcast maakt het dan helemaal  compleet met Marc Lauwrys als Sultan en Goele De Raedt als Maryam, de moeder van Aladdin.

Uitgezonderd. stelde een top uitgelezen creatief team samen. Tijl Dauwe schreef het script en Sam Verhoeven componeert de muziek voor deze vrolijke doch spannende musical. Jaak Lema neemt de regie op zich.
De première staat gepland op zaterdag 18 mei om 14u00 in de Stadsschouwburg in Antwerpen om daarna het Oosters paleis met de vliegende tapijten op te bouwen in het Ethias Theater in Hasselt en het Capitole in Gent.

Cast

Giovanni Kemper : Aladdin

Ianthe Tavernier : Prinses Jasmine

Kobe Van Herwegen : de Geest

Ann Van den Broeck – Hessa

Marc Lauwrys : Sultan

Goele De Raedt : Maryam

Creatives

Producent: Uitgezonderd.
Regie: Jaak Lema
Script: Tijl Dauwe
​Muziek: Sam Verhoeven

SPEELKALENDER 2019

Stadsschouwburg Antwerpen
zaterdag 18 mei om 11u
zaterdag 18 mei om 14u
zondag 19 mei om 11u
zondag 19 mei om 14u

Ethias Theater Hasselt
zaterdag 1 juni om 14u
zondag 2 juni om 14u

Capitole Gent
zaterdag 8 juni om 11u
zaterdag 8 juni om 14u
zondag 9 juni om 11u
zondag 9 juni om 14u