Op 8 september overleed de zeer gewaardeerde voorzitter Koen Jaspaert aan de gevolgen van ALS. Sinds 2005 was hij betrokken als bestuurder bij Stichting Lezen en in 2011 werd hij verkozen tot voorzitter. Een functie die hij tot op het einde van zijn leven bleef vervullen. Zijn ziekte stelde hem zwaar op de proef, maar dat was voor hem nooit een reden om niet tot het uiterste te blijven gaan. Hij was een geëngageerde en inspirerende kapitein die het schip richting gaf. Wanneer de zee woelig was, hield hij het hoofd koel en wist hij het – samen met iedereen aan boord – in rustig vaarwater te brengen. Zijn kompas wees altijd naar de toekomst. ‘Moedig voorwaarts’ was dan ook zijn devies.

We verliezen niet alleen een belangrijke steunpilaar, maar vooral een warme, waarachtige en schone mens. Zijn visie op taal, zijn sociale bewogenheid en zijn geloof in de talenten van mensen gaven mee vorm aan de leesbevorderingsvisie van Iedereen Leest. Hij gaf ons veel, erg veel. Zijn tijd, zijn kennis, wijsheid en ervaring, zijn bindkracht en bovenal zijn vertrouwen. Ons respect voor zijn persoonlijkheid, zijn werk en visie is groot en zijn naam zal altijd verbonden blijven met Stichting Lezen/Iedereen Leest. We zijn dankbaar voor alles wat hij voor Iedereen Leest heeft betekend, en zal blijven betekenen. Vastberaden en met grote zorg dragen we zijn boodschap verder uit.

We nemen samen met zijn familie, vrienden en collega’s afscheid van Koen op zondag 17 september om 10.30 uur in de Grote Aula van het Maria Theresia-college (KU Leuven, aula MTC 00.10), Sint-Michielsstraat 6, Leuven. Wie mee het leven van Koen wil vieren, is welkom.