Na maanden uitstel is het zover: voor de studenten aan de filmopleidingen van LUCA-Sint-Lukas Brussel zit het academiejaar er eindelijk op. Covid-19 zorgde ervoor dat ze pas lang na de zomermaanden konden afstuderen. In de komende weken laten zij fier hun afstudeerwerken zien in Coronaproof-omstandigheden: 32 kortfilms in 1 maand op een scherm naar keuze, via eenvoudige online toegang.

De bonte verzameling biedt een mooie staalkaart van wat jonge mensen vandaag met bewegende beelden vertellen. Wouter heeft het over een liftster gestrand in het niemandsland van een tankstation. Mischa neemt ons mee naar de planeet Venus waar het leven lijkt op een meme. Sarah gaat op zoek naar haar Joodse roots. Maja neemt ingetogen afscheid van een overleden kameraad. Gert-Jan schenkt zijn non-binaire vrienden een onvergetelijke nacht in de Brusselse straten. En zo veel meer. In fictie, documentair, experimenteel en animatie-formaat. Maar vooral in hedendaagse mengvormen die graag aan strikte categorisering ontsnappen.

De jonge cineasten van vandaag zijn de beeldenmakers van morgen
Virus of niet, ook deze alumni wacht ongetwijfeld een mooie toekomst. Deze lichting van beloftevolle filmmakers heeft de knepen van het vak van de besten geleerd. Hun eindwerken werden begeleid door filmmakers met naam en faam: Bas Devos, Dorothée Van den Berghe, Patrice Toye, Sofie Benoot en Fien Troch. Aan de kijkers om te ontdekken welke namen ons wachten in de bioscoopfilms en tv-series van morgen.

Vanaf 18 november worden de afstudeerprojecten op overzichtelijke wijze ontsloten. Om de drie dagen verandert het aanbod. Elk pakket biedt telkens vier kortfilms: een gevarieerde mix geplukt uit de Bachelor- en Masterjaren van de opleidingen Audiovisuele Kunsten en Doc Nomads. Eén enkel virtueel bezoek doet proeven van de verscheidenheid die LUCA-Sint Lukas Brussel voorstaat. En doet smaken naar meer.

Stills en beeldfragmenten uit de films zijn beschikbaar. Mogelijkheid tot interviews met afgestudeerden: afspraak via contact hieronder.
Contact: Herman Asselberghs, coördinator MA in Filmmaking (Masteropleiding Film), herman.asselberghs@luca-arts.be, 0472 46 25 78.
Greet Busselot, productieburo van de filmopleiding, greet.busselot@luca-arts.be

LUCA School of Arts
LUCA bundelt de kracht en de expertise van vijf gerenommeerde instellingen op evenveel campussen: Sint-Lukas Brussel, Narafi Brussel, C-mine Genk, Sint-Lucas Gent en Lemmens Leuven. Met een ruime waaier aan professionele en academische opleidingen met meer dan vijftig studietrajecten in Audiovisuele Kunsten en Technieken, Beeldende Kunsten en Vormgeving, Interieurvormgeving, Bouwkunde, Productdesign, Muziek en Drama is ze een unicum in Vlaanderen.

Foto: At Night We Fly van Gert-Jan Verdeyen. / www.luca-arts.be