Hou je van bergtoppen op hun zomers? Zou je alles doen voor een goed gevoel? Combineer je graag wild en authentiek met verkwikkende zonnestralen? Haal je hart op aan onze selectie bergbelevenissen, stil je honger naar zen en schenk jezelf unieke, zeldzame momenten op maat. Gestreste stadsbewoners: dit is het moment om alles los te laten! 

Panoramische, ludieke en ecologische nieuwigheden
Ieder jaar tonen de Franse berggebieden zich van hun creatiefste kant en mixen ze een snufje adrenaline, magische momenten en ongerepte natuur tot een perfecte cocktail. De topper op ons zomerlijstje: Mont Dore, in het Centraal Massief. Het bergdorp opent een 700 m lange deathride die tegelijk de fauna en flora beschermt omdat er geen berglift of motor aan te pas komen. Ook Peyragudes in de Pyreneeën gaat voor duurzaamheid en nodigt je uit om de auto in te wisselen voor zijn nieuwe valleilift. Vanuit Loudenvielle (3 km en 650 m hoogteverschil) brengt deze lift je rechtstreeks naar het bergdorp. CO2-uitstoot: verleden tijd!
Wie van pure, duizelingwekkende panorama’s houdt, moet weten dat Tignes alles uit de kast zal halen. Deze zomer huldigt het alpendorp de grootste en hoogste kabelbaan met terras in. Vanuit de twee cabines met terras kijk je op 3.032 m hoogte, op de Grande Motte-gletsjer, in arendsperspectief neer op de Franse Alpen.
Ook berggebied La Bresse in de Vogezen verdient een speciale vermelding met zijn nieuwe Sentier des Lumières. Deze nachtelijke themawandeling door de tijd is ideaal voor nachtraven om weer voeling te krijgen met de onzichtbare krachten die de bergen tot leven brengen. 

De bergen: onthaasten, detoxen en zuurstof bijtanken
‘s Winters adem je gretig, met volle teugen de zuivere berglucht in, ‘s zomers wil je liefst luisteren, bewonderen en gewoon op adem komen. Dat kan, te beginnen met vasten en yoga in Flumet, in de Savoie. Onder begeleiding van een berggids, een yogaleraar en een vasten- en wandelanimator tank je 6 dagen en 6 nachten energie bij.
In de zuidelijke Alpen verwelkomt Vars je met open armen! Zijn nieuwe concept? Randonnées tendresses of tedere wandelingen. Deze meditatieve tochten verzoenen fysieke inspanning met het weldadige effect van wandelen op lichaam en geest. In dezelfde stijl, maar ditmaal in Orcières, kun je een initiatie bostherapie volgen. Deze sympathieke groepsactiviteit helpt je om je volop bewust te worden van het gezang, de trillingen en vooral de weldaden van bomen tijdens een wandeling. 
En wat zeg je van halotherapie, een nieuwigheid in Les Gets (Haute-Savoie)? Zout is rijk aan oligo-elementen en negatieve ionen, en het heeft een gunstig effect op de luchtwegen, stress en vermoeidheid. Hier word je tussen zoutmuren ondergedompeld in een heel andere wereld. 

Unieke, immersieve logies in balans met de bergen
Heb je zin om helemaal in harmonie met de omringende natuur te leven? Op de bergweiden van Arêches-Beaufort kun je voortaan in de openlucht onder de sterren slapen … maar wel in een bed. Deze leuke formule kreeg de naam “het paradijs van Cuvy” en biedt je meer dan authentiek comfort. Je kunt ook helpen om de koeien te melken, een heerlijk tussendoortje proeven en ‘s avonds krijg je een diner op basis van streekproducten voorgeschoteld in de chalet.
Hoog in de Pyreneeën zullen mensen die sereniteit en eenvoud op prijs stellen hun geluk vinden. In Le Grand Tourmalet kun je bijvoorbeeld overnachten in een bubbel, in een Sibleytent, in een ingerichte duiventil of zelfs in een authentieke herdershut die zich in het glooiende grasland in de vallei nestelt.
La Clusaz in de noordelijke Alpen neemt je ten slotte mee de geschiedenis in. De Chalet de la Douceur is neergeplant in de Confinsvallei en omvat niet alleen twee charmante appartementen met tonsauna, maar staat vooral bekend om de schat die onder het dak verborgen zat! Tijdens renovatiewerken in de zomer van 2018 zijn de brieven van twee soldaten uit de eerste wereldoorlog er teruggevonden. Ze schreven 2.000 brieven, intact bewaard gebleven, aan hun ouders. Een echte sprong in de tijd.

Miniactiviteiten en -avonturen met jouw kids
Samen naar de zomerse bergen staat synoniem voor avontuur. Miniberoepen, miniavonturen, minialpinisme, miniwellness: kinderen hebben keuze te over. Wie heeft er trouwens nooit van gedroomd om boer of kaasmaker te worden? In Combloux leer je de geitjes met de hand melken en kun je zelfs je rijbewijs voor een tractor met pedalen halen. In Praz de Lys-Sommand bereid en proef je jouw eigen lekkere kaas al vanaf 4 jaar! De echte Robinsons onder ons krijgen in berggebied Sainte-Foy-Tarentaise de kans om hun eigen boshut te bouwen, alleen met materialen die binnen handbereik zijn. Jouw spruitjes zijn eerder van de onvermoeibare soort? Laat ze hun grenzen verleggen op de via ferrata op kindermaat in Alpe du Grand Serre en in Pralognan-la-Vanoise. Doen ze het liever rustiger aan, dan is hengelen langs de rivier in Les 2 Alpes misschien wel wat.

© Credits foto’s
Le Mont Dore – Antoine Boissonot/Unsplash
Télésiège de Tignes – SCande
Anyaberkut iStock
Chalet Douceur de la Clusaz – Pierre Guilbaud
Thomas Hytte

www.francenews.be