Het startsein voor de aanleg van de nieuwe wandelpaden in een nieuw stuk Vrijbroekpark is gegeven. Gedeputeerde Jan De Haes gunde de pers vandaag een blik op de eerste graafwerken. “Eens de wandelpaden klaar zijn kan elke bezoeker, die zijn of haar vrije tijd wil doorbrengen in een mooie groene omgeving, genieten van 1150 meter extra wandelpad in 17 hectare extra parkgebied.”

De plannen om de Nieuwe Wildernis, gelegen tussen de Uilmolenweg en het toegankelijk parkgedeelte, open te stellen voor publiek, worden concreet. “Met de uitbreiding van het Vrijbroekpark met de Nieuwe Wildernis, wenste de provincie Antwerpen in te spelen op de nood aan ruimte om te wandelen, sporten, spelen, recreëren. Met de ontsluiting van dit deel van het park wordt de veelzijdigheid van het park voor bezoekers nog vergroot.”
Aannemer Van Raak startte deze week met het uitgraven van het traject. Het is nodig hier een voldoende stevige ‘koffer’ te voorzien waarop de afwerkende gras-grindlaag wordt aangebracht. In de zeer natte zone zal een gedeelte aangelegd worden als een vlonderpad, er worden ook twee nieuwe bruggen voorzien en een derde, bestaande, brug wordt gerenoveerd.

Na de aanleg zal het gras-grindpad een lange tijd niet beloopbaar zijn omdat het gras moet kunnen wortelen. Het is dus nog even afwachten of de grote opening in de winter van 2018 of de lente van 2019 zal plaatsvinden. Met het wandelpad zal er 17 hectare extra parkgebied toegankelijk worden: een afwisseling van open landschap, lijnvormige houtkanten en bos dat nagenoeg ongewijzigd bleef de laatste 250 jaar en zich zo ‘Ferrarislandschap’ laat noemen. Sinds jaar en dag helpen paarden bij het beheer van dit landschap en dat zal zo blijven in de toekomst. “Op termijn zal deze zone dus helemaal opgenomen worden in de werking van het park” zegt directeur Lieve Stoops. “Het is een uitgelezen locatie voor de natuur-educatieve werking waarbij we jaarlijks een 10.000 leerlingen mogen onthalen.” Ook de recent opgestarte wilgencollectie of “salicetum” zal er een plaats vinden. Bezoekers zullen in de toekomst deze nieuwe zone kunnen bereiken via de Uilmolenweg. Zo krijgt het park er een extra toegangspoort bij en extra parkeergelegenheid op de Uilmolenweg.
Voor de aanleg van de wandelpaden, het vlonderpad en de bruggen voorziet de Provincie Antwerpen 320.000 Euro.

Foto: Provincie Antwerpen