De meiden is gebaseerd op een waargebeurde drama van in de jaren dertig in Frankrijk. De Franse toneelschrijver Jean Genet verwerkte in dit verhaal zijn terugkerende thema’s, misdaad, perversie en de dood. Het werd een striemende aanklacht tegen uitbuiting en klasse ongelijkheid. Regisseur Ron Cornet startte na zijn studies meteen in het Fakkeltheater later ging het televisiewerk meer tijd opslorpen maar bleef hij wel bedrijvig bij diverse Vlaamse theaters. Hij heeft ook zijn bekendheid gekregen in meer dan 650 aflevering van de succesvolle serie Wittekerke. In De meiden heeft Cornet een prachtige vertolking van dit aangrijpende stuk weergegeven.

 

Het verhaal: De zussen Claire (Reintje Thielemans) en Solange (Domenique Kiekens) werken als dienstmeid bij een rijke Madame (Ilse Van Hertbruggen). Elke avond voeren ze als hun Madame weg is een rollenspel op waarin ze om de beurt hun Madame spelen. Dan belt meneer op vanuit de gevangenis. Hij komt op borgtocht vrij, en gaat op zoek naar de verklikker. De meiden zien hun plannen steeds meer in het water vallen. Ze nemen zich voor om Madame te vermoorden en eindelijk hun waardigheid en vrijheid terug te winnen. Wat ooit ontstond als een onschuldig spel, wordt stilaan bittere ernst. Fantasie, machtswellust en werkelijkheid raken met elkaar verstrengeld. De afloop is fataal. Wiens dood zal een mogelijke uitweg voor hun lijden worden?

Voor de derde keer is Toneelgroep Streven te gast in de Kaleidoscoop en gebruiken ze de zaal optimaal in deze voorstelling. De decors zijn geminimaliseerd, de enige decorstukken zijn een rode doek en rond podium. Voor de rest laten de acteurs met hun uitbeelding u voelen in welke situatie ze zich bevinden.  De meiden blijft ook is deze tijden een sterk stuk. De acteurs slagen er in om een akelige sfeer en een verstikkend gevoel op het podium te creëren die erg oncomfortabel aanvoelt en dat nog een hele tijd zal bij blijven . Kortom een prachtig en professionele vertolking.

De Meiden – maart 2019