Filet d’anvers(foto rechts)
VOF Janssens uit Mol
Ten huize Janssens werd reed sinds 1930 filet d’anvers gerookt. De verkoop was beperkt, enkel de begoede burger kon het zich permitteren. Vanaf de jaren ’50 werd de vraag echter groter.

Kontichse specfour
Bakkerij Sint Rita, Bakkerij Peeters en Bakkerij Mylemans uit Kontich
Gebaseerd op de gevulde speculaas bracht “biscuitier” en Kontichenaar Jos De Backer omstreeks 1927 “Specfour” op de markt. Het gebak werd in houten kistjes verdeeld naar winkeliers in Kontich en omstreken. Na een woelige periode tijdens WOII werd de productie opnieuw opgenomen om definitief stil te vallen ca. 1960.

Advocaat(foto links)
Filliers Advocaat uit Deinze
Advocaat is een eierlikeur, typisch voor de Lage Landen, die zowel thuis bereid werd als in lokale likeurfabriekjes. Zo heeft het jenevermuseum in Hasselt in haar collectie oude flesetiketten uit Brussel, Antwerpen, Aarschot, Hasselt, …. en zelfs een 19de eeuwse advocaatmenger.

Oost-Vlaamse oude graanjenever
Filliers Oude Graanjenever uit Deinze
Filliers produceert reeds 150 jaar graanjenever in Deinze, eerst op de hoeve maar al vlug in een eigen stokerij. Filliers bleef ook een warme stoker, d.w.z. dat ze zelf hun moutwijn stoken. Moutwijn is één van de belangrijkste smaakmakers van graanjenever en wordt bij Filliers gemaakt uit rogge, tarwe en mout.

Gentse mosterd(foto top)
mosterd Vve Tierenteyn-Verlent uit Gent
In Gent neemt men de mosterd nog steeds zeer ernstig en dit dankzij de mosterdfamilie Tierenteyn die reeds sinds 1790 mosterd maken. Augustus Tierenteyn, tweede generatie mosterdmakers, huwde in 1855 Adelaïde Verlent. Na zijn dood zette de weduwe de zaak verder vandaar de bedrijfsnaam Vve Tierenteyn-Verlent.

Belgische speculaas
La Confiance NV uit Dendermonde
Een oud recept en een oud merk nieuw leven inblazen, de speculaas La Confiance streeft naar beide. Leo Borms stootte 4 jaar geleden op de recepten en aantekeningen van zijn overgrootvader Jozef Borms.

Glazuurspeculaas van de kust
Bakkerij Rivièra uit Oostende
Aan de kust lust men graag een extraatje op z’n speculaas, namelijk een versiering met suikerglazuur. Op de grote sinten worden de kenmerken van de sint bijgewerkt, de kleinere speculazen worden afgewerkt met een sierlijk zigzag motief.

Zwienemutsen
Slagerij Johan uit Oostende
In West-Vlaanderen geldt het Franse spreekwoord “Dans le cochon, tout est bon”, over duurzaamheid gesproken! “Zwienemutsen” zijn een bijna vergeten stukje orgaanvlees, gelukkig houden enkele slagers deze typisch West-Vlaamse bereiding in ere.

Limburgse bloedworst
Slagerij Molenaers uit Hoeselt
Slagerij Molenaers bereidt sinds 1898 en volgens de traditie Limburgse bloedworst.
Limburgse bloedworst onderscheidt zich van pensen of beuling voornamelijk door zijn vorm, een typische ringvorm van 40 cm lang.