Gisteren riep de provincie meer dan 350 preventieadviseurs en HR-verantwoordelijken op om een beleid te maken over gezond smartphonegebruik op het werk én thuis. Deze oproep kwam er op het jaarlijkse Navormingscongres van het Provinciaal Veiligheidsinstituut (PVI) naar aanleiding van de campagne Kop Op.
In de plenaire sessie kregen de preventieadviseurs 6 stellingen voorgeschoteld over hun smartphonegebruik. Maar liefst 80% grijpt tijdens de pauze naar zijn smartphone. “Onze smartphone is het perfecte hulpmiddel om alle dode momenten te verlevendigen met een digitale snack. Maar je brein heeft die dode momenten nodig om te archiveren, te dagdromen en tot rust te komen. Werknemers die meer dagdromen zijn productiever dan collega’s die dat niet doen.”, vertelt experte Gert Van Daele van het PVI.
Daarom riep ze hen op om tijd te doden zonder smartphone. Met zes eenvoudige uitdagingen, helpt Kop Op smartphonegebruikers om niet meer slaaf te zijn van hun smartphone.

Zes concrete werktips om mee aan de slag te gaan:
1. Slapen zonder smartphone:
·        Vermijd schermen 1 à 2 u voor het slapen. Blauw schermlicht remt de productie van het slaaphormoon waardoor je moeilijker de slaap vat en je brein activeren door bezig te zijn met je smartphone is ook niet bevorderlijk voor je slaap.
·        Begin je ochtend offline. Vaak bedenk je ‘s nachts briljante ideeën, maar je smartphone leidt je er ‘s morgens snel van weg.
 
2. ‘Smart’ omgaan met apps:
·        Verban ‘afleiders’ van je beginscherm. Reserveer je beginscherm voor ‘tools’ zoals je kalender of gps. ‘Afleiders’ zoals e-mail zet je op je tweede scherm.
·        Gooi je meest verleidende apps eraf. Maak een lijstje met welke activiteiten je beter op je computer kan doen en welke activiteiten op je telefoon kunnen.
 
3. Meldingen in toom houden:
·        Schakel mailmeldingen (tijdelijk) uit. Multitasking haalt je uit je concentratie, verlaagt het werktempo en verhoogt de foutenmarge.
·        Leg per dag een aantal tijdstippen vast om je mails te bekijken en te beantwoorden.
 
4. Gedaan met phubbing!:
·        Geef je kinderen voorrang! Om werk en leven met kinderen soepeler te combineren kan je met ‘boxen’ werken: een vrije tijdbox en een werkbox. In plaats van beide boxen de hele dag open te houden en telkens te switchen, open je één box heel bewust en blijf je van de andere box af.
·        Vergader topless, vergaderen zonder laptops, smartphones of tablets aan tafel. Je houdt focus in de vergadering en wint productiviteit, maar het is ook een vorm van respect.
 
5. Tijd doden zonder smartphone:
·        Vul je pauze offline in! Maak een korte wandeling van 10 minuten, eet een stuk fruit terwijl je naar buiten kijkt of naar natuur op je scherm. Las op regelmatige basis korte digiloze pauzes in en gun jouw brein die tijd zonder prikkels.
·        Oefen het niksen. Kijk daarom tijdens ‘dode momenten’ (als je ergens wacht, in de file, in de trein, aan het rode licht, op het toilet,..) gewoon een beetje rond en gun je brein zo de nodige rust.
 
6. Bewust een tijdje offline:
·        Plan elke week schermvrije tijd in en doe wat je leuk vindt in de tijd die vrijkomt.
·        Maak afspraken over bereikbaarheid buiten de werkuren, tijdens een vakantie. Bij voorkeur ga je er 1 of 2 weken tussenuit en dan liefst ook digitaal. Werk en privé zijn verweven, het nieuwe werken geeft flexibele werktijden en tegelijkertijd laten we het werk dan nooit echt los.

Foto: Preventieadviseurs testen hun smartphonegebruik – Copyright: Veiligheidsinstituut