Hoe zit het met het verstoppen van hygiënische producten tijdens de maandelijkse bloederige week? Doen jonge vrouwen dat (nog)? Het studentenblad dwars trok op onderzoek en stelde vast dat de meerderheid van de vrouwelijke jongeren inderdaad toch liever haar regels verbergt.
Het meesmokkelen van die tampon in de mouw of dat maandverband in de broekzak gebeurt door 80,2 procent van de ondervraagde vrouwen. 6,1 procent stelt haar wc-bezoek uit en 13,7 procent geeft aan helemaal niets te verbergen. Dit blijkt uit de enquête van dwars, het studentenblad van de Universiteit Antwerpen. Het blad klopte aan bij 1541 jongeren (mannen en vrouwen) en vroeg hen naar hun perceptie rond menstrueren. Van deze 18- tot 25-jarige respondenten is weliswaar maar 14 procent van het mannelijk geslacht. Het zijn dus duidelijk vooral vrouwen die zich geroepen voelen om zich uit te spreken rond het onderwerp.
Vrouwen laten duidelijk niet graag zien aan de buitenwereld dat de rode vlag uithangt. Als dit gebeurt uit gêne blijkt dit nochtans nergens voor nodig. Slechts 1,7 procent van de vrouwen voelt zich onwennig wanneer een andere vrouw spreekt over haar regels. En bijna zeven op tien van de mannen (69,1%) zegt zich nooit onwennig gevoeld te hebben wanneer het onderwerp ter sprake kwam. 26,8 procent van de overige heren zegt dat ze er zich vroeger ongemakkelijk bij voelden, maar stelt er nu geen probleem meer mee te hebben. Amper 4,1 procent van de mannen wordt in dergelijke gevallen wel ongemakkelijk.
Sterven van de pijn
Dat betekent weliswaar niet dat de jongeren vinden dat er publiek openlijker gesproken moet worden over menstrueren. Statements gaan van ‘het is een privéaangelegenheid en dat mag het ook blijven’ tot ‘help het taboe rond dit bloedserieuze kutprobleem alstublieft de wereld uit’. Andere vrouwen geven dan weer aan het onderwerp enkel te bespreken onder vrouwen. Een mannelijke deelnemer verzucht dat hij buiten vertrouwde kring weinig ‘corrects’ kan zeggen omtrent menstrueren, omdat het cliché van de ‘insensitieve man die er niets van afweet’ snel bovengehaald wordt. Maar ook vrouwen kunnen elkaar onbegrepen doen voelen. “De eerste dagen van mijn regels sterf ik bijna letterlijk van de pijn en pijnstillers brengen geen verlichting. Wanneer ik dat meld op mijn werk of school, word ik als een zot bekeken. Het is niet omdat andere vrouwen minder of geen last hebben van hun period cramps, dat de mijne verzinsels zijn”, schrijft een participant.

Menstrueren: het is een vrouwen- én mannenzaak. Of de gesprekken van en tussen beide partijen openbaar of intiem besproken moeten worden, daar zijn de jongeren nog niet uit. Wel dat de gesprekken belangrijk zijn, zodat jongens zich beter kunnen inleven en zodat meisjes hun eerste menstruatie misschien niet meer verstoppen thuis.

Het volledige artikel: https://dwars.be/nl/artikel/een-bloedserieus-kutprobleem

Afbeelding: UAntwerpen