Het orgel- en vocale muziekfestival van de Sint-Michiels en Sint-Goedelekathedraal is een tonisch programma van zeven concerten rond JS Bach, evenals rond Couperin, Jongen en het middeleeuwse repertoire.
Gemeenschappelijk thema: In Vuur en Vlam !
Met een wonderbaarlijk instrument zoals het monumentale Grenzing-orgel zal het publiek zich moeiteloos kunnen laten meeslepen door de dynamiek van internationaal vermaarde ensembles en musici.
Op het programma dit jaar, zal het legendarische werk van Johann Sebastian Bach “Der Kunst der Fuge” worden uitgevoerd door Albrecht Koch (Duitsland ).
De solo orgelconcerten worden afgewisseld met het orgel in dialoog met vocale of instrumentale ensembles. Zoals elk jaar zal de organist op een gigantisch scherm zichtbaar zijn, wat het publiek in staat stelt om het spel van de kunstenaar beter te volgen en deel te nemen aan de intimiteit van zijn muziek.
Hier is het programma:

31I07I2018›20.00
« Quasi una Fantasia : improvisatie » Stéphane Mottoul, orgel
Werken: Improvisatie.
De jeugdige Stéphane Mottoul studeerde aan het IMEP, Namen, het Conservatoire Supérieur de Paris en de Staatliche Hochschule Stuttgart.
Hij is laureaat van verschillende internationale wedstrijden zoals Dudelange en Etretat. Hij maakte de improvisatie tot een van zijn specialiteiten.
De Fantasie wordt het thema van dit improvisatieconcert, gaande van barok en Duitse romantiek tot Franse symfonische stijl.

07I08I2018›20.00
« Der Kunst der Fuge » Albrecht Koch (D), orgel
Werken: Johann Sebastian Bach.
De Kunst der Fuge met vuur en vlam spelen, dat is de uitdaging die de organist op 7 augustus zal opnemen. Albrecht Koch is de titularis van één van de meest mythische orgels ter wereld, met name het orgel gebouwd in Freiberg (Saksen) in 1714 door de Duitse Gottfried Silberman, een tijdgenoot van JS Bach zelf.
De Kunst van de fuga is een onafgewerkt werk dat JS Bach aanving rond 1740-1742 en die hij doorwerkte tot aan zijn dood. Het bevat 14 fuga’s en 4 kanons. Het werk werd voltooid door zijn zoon Carl Philip Emmanuel Bach. Dit werk wordt beschouwd als één van de grootste pronkstukken van de westerse muziek.

21I08I2018›20.00
« Bach unter den Wienern » Roman Summereder (AU), orgel
Werken: Johann Sebastian Bach & Anton Heiller
Ondersteund door het Oostenrijkse Cultuurforum Brussel in het kader van het oostenrijkse Voorzitterschap van de Raad van de Europese Unie, 1 juli – 31 december 2018.
Bach in Wenen is de titel van het concert dat Roman Summereder, één van de grote figuren van het Europese orgel (professor aan de universiteit, talrijke onderscheidingen voor zijn opnamen van hedendaagse muziek) zal geven. Hij was een van de studenten van Anton Heiller, een componist die het programma met JS Bach zal delen.
Het concert vindt eerst plaats op het koororgel van Patrick Collon (werken van Bach) en vervolgens op het Grenzing-orgel (werken van Heiller).

28I08I2018›20.00
« Le siècle de Joseph Jongen »
Marianne Croux, sopraan (Laureate van de Koningin Elisabethwedstrijd Zang 2018)
Ensemble Oxalys, Xavier Deprez, orgel
Werken: Joseph Jongen, Albert Roussel, Jean Cras.
Om te eindigen in vurigheid en schoonheid, zal «de eeuw van Joseph Jongen» de laureate van de Konigin Elisabethwedstrijd Marianne Croux samenbrengen met het prachtige ensemble Oxalys (zes muzikanten), en de organist Xavier Deprez. Naast Jongen zullen werken van A. Roussel en J. Cras (La Flûte de Pan) ons onderdompelen in de droomachtige en virtuoze wereld van de « Belle Époque
Inlichtingen
Sint-Goedelevoorplein – 1000 Brussel. Concerten elk dinsdag, 20 uur.
Prijs: 14€ – Reductie (- 25 en + 65) : 11€ en Speciale prijs voorde opening en slot concerten + 24/7: 18 € Reductie (- 25 en + 65): 16€.
Inlichtingen: www.cathedralisbruxellensis.be of arsincathedrali@gmail.com

Foto: Festival Ars in Cathedrali