De maatregelen omtrent het coronavirus treffen kwetsbare mensen het hardst. De Antwerpse voedselpunten verdelen vandaag tot 10.000 maaltijden per week, maar toch vindt niet iedereen de weg naar hen. Daarom besliste de stad om 7500 voedselbonnen van 20 euro te verdelen onder de meest kwetsbare Antwerpenaars. Zij kunnen met deze bonnen voeding kopen in winkels van supermarktketen Colruyt.
 
Door de coronacrisis neemt de vraag naar voedselhulpverlening toe. De Antwerpse voedselpunten zien heel wat klanten die daarvoor nooit op hen beroep deden. Hulpverleners merkten de voorbije weken echter dat niet iedereen de weg vond naar deze verdeelpunten.
 
De stad wil hen nu tegemoet komen met een aanvullende verdeling van 7500 voedselbonnen. Sociale organisaties, partners uit het jeugdwerk en stedelijke diensten verdelen deze bonnen onder degenen die niet of moeilijk bij een voedselverdeelpunt geraken. Mensen kunnen dus individueel geen aanvraag voor een bon doen via de stad.
 
Elke bon is 20 euro waard en geldig om voeding en niet-alcoholische drank te kopen. De bons zijn inwisselbaar in alle voedingswinkels van de Colruyt Group.
 
In totaal wendt de stad 150.000 euro van de Programmatorische Federale Overheidsdienst Maatschappelijke Integratie, Armoedebestrijding en Sociale Economie aan om haar meest kwetsbare bewoners te helpen om voedsel te kopen.
 
Schepen Tom Meeuws benadrukt het belang van deze aanvullende voedselbonnen. “Het is confronterend hoeveel mensen vandaag kopje onder gaan. Sinds de coronacrisis is de vraag om voedselhulp enorm gestegen. Van onze sociaal werkers en partners kregen we het signaal dat er heel wat mensen zijn die hun weg niet vinden naar de voedselbedeling, ondanks de vele inspanningen. Met deze voedselbonnen hopen we dit gat te dichten. Bijzondere tijden vragen creatieve maatregelen.”
 
Deze beslissing wordt nog ter bekrachtiging aan de raad voor maatschappelijk welzijn voorgelegd.