Geert Bourgeois, Vlaams minister-president en Vlaams minister van Onroerend Erfgoed, kent een premie van 729.705,57 euro toe voor de restauratie van de protestantse kerk in Antwerpen
“Met een premie van 700.000 krijgt de buitenkant van de protestantse kerk in Antwerpen een opknapbeurt. Tijdens een derde en laatste fase worden ook de koorvensters en de koormuren gerestaureerd”, aldus minister-president Geert Bourgeois.
Aan de kerk wordt sinds 2014 gewerkt. In twee eerdere restauratiefasen zijn de gevels, vensters en daken hersteld, het herinneringsraam uit 1907 is gerestaureerd en de klok werd opnieuw luidbaar gemaakt.
De Protestantse kerk in Antwerpen ligt aan de Lange Winkelstraat. In oorsprong was de kerk een kapel en later een klooster voor de zusters Annonciaden, gebouwd in 1615. Vanaf 1821 is ze in gebruik als protestantse kerk. Voor protestanten was het sinds 1585 niet mogelijk hun geloof openbaar te beleven. Het gebouw aan de Winkelstraat is door koning Willem I aan de protestanten toegewezen. De protestantse gemeenschap kreeg zo, na eeuwen ondergronds bestaan, voor het eerst een eigen eredienstgebouw.
De eerste steen van de kapel is persoonlijk gelegd door aartshertogen Albrecht en Isabella. In 1784 werden kloosterorden zonder sociaal doel verboden. Omdat de zuster Annonciaden een bid-en bedelorde waren, kwam de kerk leeg te staan. De gebouwen deden achtereenvolgens dienst als gasthuis, magazijn en kazerne. In 1817 zijn de kerk en de kloostergebouwen afgestaan aan de protestantse gemeenschap. De laatgotische kerk is in het begin van de negentiende eeuw hersteld en uitgebouwd. De voorgevel is toen voor een groot deel vernieuwd en voorzien van een klokvormige bekroning. Er is ook een dakruiter toegevoegd waarin een klok van het Antwerpse Zuidkasteel is gehangen. De laatste belangrijke restauratiecampagne dateert van het begin van de twintigste eeuw.
De kerk werd in 1981 beschermd als monument.
Foto’s: Agentschap Onroerend Erfgoed