Vandaag ondertekenden OCMW Antwerpen en kringwinkel Opnieuw & co een samenwerkingsakkoord dat 70 extra jobs creëert. Het OCMW verdubbelt daarmee het aantal OCMW-klanten met een leefloon (art. 60’ers) bij de sociale werkplaats Opnieuw & Co. OCMW-klanten doen er relevante werkervaring op en versterken hun competenties. Zo vinden ze makkelijker  aansluiting op de reguliere arbeidsmarkt.
Hashem(foto) is winkelmedewerker bij Opnieuw & Co. Hij kwam via het OCMW als art. 60 terecht bij Opnieuw & Co. Hij verkoopt, decoreert en hangt de kleding op en zorgt ervoor dat de winkel altijd netjes blijft. Hashem: “Ik werk met veel mensen samen. Daardoor heb ik veel sociaal contact. Dat is ook goed om meer Nederlands te leren. Ik heb ondertussen al geleerd hoe ik moet decoreren, hoe ik beter met klanten kan praten en hoe ik kan samenwerken met collega’s.”

Intensieve en structurele samenwerking
OCMW Antwerpen werkt voor de tewerkstelling van zijn werkervaringsklanten (art. 60’ers) intensief en structureel samen met werkgevers in het reguliere arbeidscircuit en met organisaties in het sociaal-economische circuit (SEC), zoals kringwinkel Opnieuw & Co. Vandaag stelt het OCMW al 70 leefloners tewerk bij de sociale werkplaats Opnieuw & Co. Daar komen nu nog eens 70 extra werkervaringsklanten bij. Het succes van de 5 kringwinkels van Opnieuw & Co is  groot en ze hebben dringend meer handen nodig. Het aantal medewerkers van Opnieuw & Co stijgt van 350 naar 420 werknemers.
Het gaat over een grote waaier aan jobs van chauffeurs, kassiers, winkelmedewerkers (verkoop en klantendienst) en medewerkers infrastructuur tot productie- en magazijnmedewerkers (sorteerders, containerparkwachters, onderhoudsmedewerkers, klusjesmannen …).
Opnieuw & Co investeert intensief in de werkervaringsklanten van OCMW Antwerpen. Klanten doen er niet alleen werkervaring op maar versterken ook hun competenties, zoals op tijd leren komen of Nederlands leren op de werkvloer. Zo vinden ze later ook makkelijker aansluiting op de klassieke arbeidsmarkt. Begeleiders werkervaring checken vooraf hun competenties en leermogelijkheden, vergelijken die met de functieprofielen en gaan op zoek naar jobs die aansluiten bij de arbeidsmarkt. Daarnaast is de instructeur op de werkvloer ook erg belangrijk om kennis over te dragen en operationele vaardigheden aan te leren.

Martin Conincx, OCMW-bestuursdirecteur: “Het OCMW blijft investeren in het sociaal-economische circuit om de drempel tot tewerkstelling te verlagen voor de laagste profielen. Stap voor stap en met intensieve begeleiding bereiken die profielen 70 tot 80 procent van de competenties die ze nodig hebben op de reguliere arbeidsmarkt. Daarom zijn we erg blij met de extra vacatures”.
Door die uitbreiding is Opnieuw & Co de derde grootste externe werkgever (na de stad en Zorgbedrijf Antwerpen) die samenwerkt met OCMW Antwerpen om leefloonklanten te activeren.
In februari van 2017 waren er 1 551 sociaal tewerkgestelden in dienst. Dat is meer dan het streefdoel voor het eerste kwartaal van 2017 (1 500). Tegen het einde van het eerste kwartaal van 2018 streeft het beleid naar 1 700 werkervaringsklanten. De intensieve samenwerking is mogelijk dankzij de structurele OCMW-aanpak en -begeleiding.
Koen Goemans, directeur van Opnieuw & Co: “Wij zijn ontzettend blij met de uitbreiding die het OCMW van Antwerpen voorziet. Ze zijn een erg belangrijke partner voor ons. De win-win situatie is duidelijk, het OCMW activeert leefloners en wij zorgen voor relevante werkervaring, wat de aansluiting op de klassieke arbeidsmarkt makkelijker maakt.”
Meer info is te vinden op http://www.opnieuwenco.be en op de website van OCMW Antwerpen bij ‘Werk en Opleiding’.