Asmodee België tipt leuke familie- en partygames voor onder de kerstboom

De kerstperiode is voor drie op vier Belgen het moment bij uitstek om een gezelschapsspel boven te halen. Bij een ruime helft (58%) komt er deze kerst zelfs met zekerheid eentje op tafel. Dat blijkt uit een onderzoek van Asmodee, marktleider in België als verdeler en uitgever van gezelschapsspellen. Niet alleen op tafel, maar ook onder de kerstboom zullen er heel wat gezelschapsspellen liggen dit eindejaar. Maar liefst zeven op tien Belgen wil er graag minstens één cadeau krijgen, en dan bij voorkeur een familie- of een bordspel. Bij de -34-jarigen loopt dit zelfs op tot 86%. Deze hoge cijfers verrassen Bert De Smet, directeur van Asmodee België, niet: “Met één spel geef je oneindig veel ontspanningsmomenten én quality time met vrienden en familie cadeau”. Krijg jij er ook graag cadeau? Dan is er goed nieuws, want zes op tien Belgen overweegt om er één onder de kerstboom te leggen. Met wat geluk, scoor jij dit eindejaar de nieuwste Exploding Kittens Good vs Evil, de gloednieuwe Dixit Disney Edition of het partyspel Throw Throw Burrito.

“Het is fijn om te zien dat Belgen nog steeds graag gezelschapsspellen spelen, cadeau geven én krijgen”, klinkt het bij Bert De Smet. “De eindejaarperiode leent er zich ook perfect toe: met één speldoos geef je veel meer dan iets materieels. Je geeft oneindig veel ontspanningsmomenten én quality time cadeau, met vrienden of familie.”

Dat blijkt ook uit het onderzoek. Van de Belgen die graag een gezelschapsspel cadeau krijgen, is dat bij ​ 65% omdat ze het samen met anderen kunnen spelen. De tweede meest genoemde reden is dat ze er lang plezier aan hebben (55%) en ‘omdat gezelschapsspellen spelen leuk is’ (49%) volgt op plaats drie. ​

 Familiespellen zijn het populairst

Het onderzoek peilde eveneens naar het type spelletjes die Belgen het liefst cadeau zouden krijgen. Familiespellen (65%) blijken het meest in trek te zijn, gevolgd door bordspellen (63%) en (strategische) denkspellen (40%).

Top 5: Welk type gezelschapsspellen krijg je het liefst cadeau?

  1. Familiespellen (65%)
  2. Bordspellen (63%)
  3. Denkspellen/ strategische spellen (40%)
  4. Kaartspellen (35%)
  5. Partygames (33%)

Asmodee België tipt een aantal familiespellen en partygames, speelbaar met je gezin, je vrienden en vriendinnen, je buren of je collega’s.

“Mensen willen gewoon samen spelen en plezier maken. En dat hoeft heus geen hele avond te duren. De familie- en partyspellen uit ons gamma speel je gemakkelijk in een half uurtje en vergen geen grote strategie of tactiek. Het zijn pure feel good spellen, waar je instant vrolijk van wordt”, zegt Bert De Smet.

Exploding Kittens Good VS Evil

Nieuwe regels. Nieuwe kittens. Nieuwe chaos. Dit is de meest riskante versie van Exploding Kittens! Speel een episch duel tussen goed en kwaad met de gloednieuwe Armageddonkaarten! Exploding Kittens is een fantastisch kaartspel voor mensen die van katten, explosies, laserstralen en soms ook van geiten houden. Dit tactische spel is een variant van Russische roulette, maar dan met exploderende kittens. Je neemt kaarten van de stapel totdat je één van de gevreesde exploderende kittens trekt. Dan heb je meteen verloren. Met alle andere kaarten kan je jezelf verdedigen, aanvallen, een beurt overslaan of de katten afleiden.

Aantal spelers: 2 – 5 | Leeftijd: 7+ | 15 – 30 minuten | Aanbevolen verkoopprijs: 21,99 euro

Disney Dixit

Dixit: Disney Edition is een eenvoudig en luchtig bordspel van verhalen vertellen, interpretatie en giswerk. Zoek de link bij een raadselachtige omschrijving voor één van de onthulde kaarten, vind de juiste afbeelding en scoor punten. Met 84 nieuwe kaarten gebaseerd op iconische Disney & Pixar films, van Steamboat Willie tot Turning Red, boeit Dixit Disney jong en oud. Laat je fantasie de vrije loop. Familieplezier gegarandeerd!

Aantal spelers: 3 – 6 | Leeftijd: 8+ | 30 min | Aanbevolen verkoopprijs 34,99 euro

 Throw Throw Burrito

Start een burritogevecht! Leg de 2 burrito’s op de tafel en trek kaarten die je niet laat zien aan je tegenstanders. Verdien punten door drie dezelfde kaarten te verzamelen. Probeer combinaties te vinden voor de anderen ze vinden. Als iemand burritokaarten speelt, breekt een gevecht uit. Steel punten van je tegenstanders door ze te raken met de burrito’s van schuimrubber. Verklaar de oorlog aan je vrienden. Bij sommige gevechten doen slechts een handvol spelers mee, bij andere is de hele tafel betrokken in het burritogevecht. Voer een duel uit om de winnaar te bepalen. Tijdens een burritoduel moeten twee spelers rug tegen rug gaan staan, drie stappen naar voren zetten, zich omdraaien en elkaar trachten te raken met hun schuimburrito.

Aantal spelers: 2-6 spelers | Leeftijd: 7+ | < 15 min | Aanbevolen verkoopprijs: 24,99 euro

Orbito

Orbito is een vlot strategisch spel voor twee spelers. Leg om de beurt één van je knikkers op het spelbord en probeer vier knikkers van jouw kleur in een horizontale, verticale of diagonale lijn te krijgen. Beëindig je beurt door de Orbito-knop in te drukken. Daardoor verschuiven alle knikkers één positie in hun ‘orbit’. Zo veranderen alle knikkers tijdens elke beurt van plaats. Zo daagt Orbito, zelfs met vooraf bepaalde ‘orbits’, het aanpassingsvermogen uit van de meest ervaren spelers.

Aantal spelers: 2 | Leeftijd: 7+ | Duur: <15 min | Aanbevolen verkoopprijs: 24,99 euro

Piratenplank

Opgepast, valgevaar! Doorzoek de schatkist van de kapitein en leg gewicht op de planken van je tegenstanders, zodat ze in het water vallen. Maar als je wordt betrapt, moet je een veld naar voren gaan op je eigen plank. De eerste piraat wiens plank uit balans geraakt, verliest het spel. Alle spelers die nog op hun planken staan, winnen!

Aantal spelers: 2-4 | Leeftijd: 5+ | 15-30 min | Aanbevolen verkoopprijs: 27,99 euro

Oh My Brain

Geniet van marshmallows bij het vuur! In Oh My Brain probeer je sneller dan je tegenstanders van je kaarten af te geraken. De kaarten stellen zombiedieren voor. Terwijl je marshmallows braadt bij het vuur, proberen de zombiedieren niet de marshmallows maar… jouw hersenen op te eten. Je moet proberen kaarten uit je hand en, minder gemakkelijk, van je kerkhof af te leggen. Iedere speler begint het spel met negen hersenen. Na één, twee of in zeldzame gevallen drie ronden, wint de speler met de meeste hersenen het spel.

Aantal spelers: 2-5 | Leeftijd: 8+ | <15 min | Aanbevolen verkoopprijs: 14,99 euro

Bridgerton

Maak je klaar voor het nieuwe societyseizoen met het Bridgerton Bordspel! Speel een van de hoofdpersonages uit de hitserie en woon debutantenbals bij om de ware liefde te vinden. Je hebt 8 bals om je toekomst veilig te stellen, maar wees niet te overhaast! Elke huwelijkskandidaat heeft verborgen eigenschappen die zijn begeerlijkheid en prestige beïnvloeden. Als je vastberaden bent, kun je de beste match vinden en trouwen met iemand van wie je echt houdt. Het kan zeker geen kwaad om de concurrentie in de gaten te houden en ze te betrappen op eventuele schandalen.

Aantal spelers: 3 – 6 | Leeftijd 16+ | 30 min | Aanbevolen verkoopprijs 27,95 euro

Foto: Asmodee