Tijdens de jubileumeditie van het Colloquium van het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG) op 9 en 10 oktober werden de punten tussen de meest dringende kwesties in de tropische geneeskunde en de internationale gezondheid verbonden. De impact van klimaatverandering, globalisering en migratie op toekomstige gezondheidsuitdagingen was het centrale thema van de conferentie. Hare Majesteit de Koningin der Belgen opende het Colloquium. De vertrekkende directeur, prof. Dr. Bruno Gryseels, hield zijn valedictory-toespraak in de middag, gevolgd door de eerste toespraak van de nieuw benoemde directeur, dr. Marc-Alain Widdowson. Meer dan 450 onderzoekers en beleidsmakers van bijna zeventig verschillende nationaliteiten namen deel aan de conferentie, die wordt gemodereerd door Dalilla Hermans.

Wat zullen onze gezondheidsuitdagingen zijn in een wereld die sneller dan ooit verandert als gevolg van factoren zoals globalisering, migratie en opwarming van de aarde? Ondanks de wetenschappelijke vooruitgang die we hebben geboekt, ontstaan ​​er nieuwe epidemieën, verspreiden vectoren zich in een snel tempo en nemen niet-overdraagbare ziekten wereldwijd toe. Hoe werken we aan gezondheid voor iedereen? In de loop van twee dagen komen experts bijeen in Antwerpen om contact te leggen en te bespreken hoe deze uitdagingen kunnen worden aangegaan. “Tijdens het 60e colloquium brengen we beleidsmakers en wetenschappers met verschillende expertisegebieden samen. De uitdagingen die ons te wachten staan, vereisen een interdisciplinaire aanpak, zoals een potluckdiner waarbij de combinatie van verschillende gerechten zorgt voor een voedzame maaltijd ”, zei Prof Dr. Bouke De Jong, voorzitter van het wetenschappelijk comité van de conferentie. Tijdens het Colloquium bespraken deelnemers ook hoe technologie en innovatie kunnen dienen als bondgenoten bij het bereiken van gezondheid voor iedereen.

Prof Dr. Bruno Gryseels was meer dan twintig jaar directeur van het ITG. Tijdens het Colloquium gaf hij officieel de fakkel door aan de nieuwe directeur, dr. Marc-Alain Widdowson. Marc-Alain Widdowson is van plan de kernactiviteiten van het Instituut te versterken en tegelijkertijd te blijven evolueren en innoveren om de sterke impact van het Instituut op de internationale gezondheid te garanderen. “We zullen het werk versterken dat de reputatie van ITG heeft opgebouwd en vooral kijken naar uitbreiding van partnerships. We hebben enorme vooruitgang geboekt in de mondiale volksgezondheid, zoals bij kindersterfte, maar we moeten werken aan oplossingen voor nieuwe uitdagingen. Denk aan de opkomst van antibioticaresistentie of opwarming van de aarde en de verspreiding van vectoren die ziekten kunnen verspreiden.”

Sinds 1959 is het Colloquium de jaarlijkse wetenschappelijke conferentie van het ITG, gefinancierd door de Belgische ontwikkelingssamenwerking. ITG colloquia brengen duizenden experts uit verschillende regio’s van de wereld samen om de meest prangende wetenschappelijke vragen in de tropische geneeskunde en de internationale gezondheid te bespreken.

Foto: Hare Majesteit de Koningin der Belgen (www.itg.be)