Eten in Ierland is doordrenkt van traditionele huisgemaakte klassiekers en hartverwarmende favorieten. De eigentijdse recepten respecteren het huisgemaakte karakter en bieden de smaakpapillen een totaal nieuwe dimensie.

1 ‘Born and Braised’
Een gerecht dat door vooraanstaande chef-koks uitgeroepen is tot het meest typische van Noord-Ierland, is ‘Born and Braised’, geboren en gesmoord (voorschenkel van Noord-Iers rund opgediend met rode bieten en beenmerg-gremolata). Dit is een bijzonder smakelijk recept, door het publiek uitgeroepen tot het summum van Noord-Ierse kookkunst. 
Waar u het kunt proeven: Zoek ‘Born and Braised’ op in de restaurants overal in Noord-Ierland. Of ga het werk van de scheppers testen: Niall McKenna uit James Street South in Belfast; Ian Orr uit Browns Restaurant en Ardtara House in Derry~Londonderry en Chris McGowan van Wine and Brine in County Armagh.
Wat er in de buurt is: Noord-Ierland biedt volop eetfestivals en boeiende ‘food trails’, eetroutes. Ontdek de voedseljuwelen bij St George’s Market, Belfast, eet als een heerser van de Zeven Koninkrijken tijdens een middeleeuws banketevenement in Castle Ward in County Down, zoals in Game of Thrones®, of neem de veerboot naar het eiland Rathlin voor de Rathlin Food Tour, de culinaire toer van Rathlin Duik in de tradities en smaken van dit prehistorische vulkanische eiland voor de kust van Antrim.  

2 Guinness-brood
Uit de wieg van ‘het zwarte spul’ presenteren we u Guinness-brood. Niets is Ierser dan het bruine sodabrood, maar dit brood, in combinatie met de stevige smaak van Guinness, smaakt beslist naar meer.
Waar u het kunt proeven: Ga naar de Brewer’s Dining Hall op de vijfde verdieping van The Guinness Storehouse en doe u tegoed aan dit smakelijke brood dat geserveerd wordt met rundvlees en Guinness-stoofpot. 
Wat er in de buurt is: Neem een rondleiding door de historische Kilmainham Gaol, een gevangenis die het toneel was van de meest dramatische en tragische gebeurtenissen uit de geschiedenis van Ierland. Of breng een bezoek aan het National Museum of Ireland bij Collins Barracks om ‘s werelds grootste collecties van Iers zilver te zien.

3 Lobster Lawyer
Als het over verse vis gaat, dan zitten de Ierse kustwateren boordevol met schatten, die dagelijks aan land worden afgeleverd. Dit recept voor Lobster Lawyer (kreeft) door chef-kok Aidan MacManus van de King Sitric in Howth is een simpel, maar verrukkelijk eten op zijn best, met vis die dagelijks wordt gevangen door de vissers in Balscadden Bay, net buiten het restaurant.
Waar u het kunt proeven: Het zou toch wel erg onbeleefd zijn om ergens anders heen te gaan dan de King Sitric, of niet soms?
Wat er in de buurt is: U bent hier midden in het hart van het charmante dorp Howth, met de vele visrestaurants, de levendige markt en het nabijgelegen middeleeuwse kasteel Howth Castle. Als u zich wat verder waagt, kunt u genieten van de adembenemende uitzichten bij een wandeling als de Howth Cliff Path Loop.

4 Op kool gegrilde koteletten van voorjaarslam met in kruiden geplette Comber-aardappelen.
County Down is met recht trots op de Comber Earlies, aardappels die bekend zijn vanwege de nootachtige, zoete smaak en die de status hebben van EU Protected Georgraphical Indication (door de EU beschermde geografische indicatie). Het is dus geen wonder dat ze favoriet zijn bij chef-koks met respect voor traditie en passie voor innovatie. Probeer dit bijzonder smakelijke recept van chef-kok Danny Millar van Balloo House. 
Waar u het kunt proeven: Nou, bij Balloo House natuurlijk! Deze 400 jaar oude herberg, genesteld in het landschap van County Down, garandeert een buitengewone mengeling van comfort en charme, een passend decor voor zijn bekroonde gerechten. 
Wat er in de buurt is: De stad Comber is gelegen aan de noordelijke kant van het meer Strangford Lough, een gebied van uitzonderlijk natuurschoon en een oase voor zowel natuurliefhebbers als fijnproevers. Vergeet ook de 38 meter hoge Scrabo Tower niet, een liefdadigheidsmonument met torens, dat verbluffende uitzichten biedt over het meer en het platteland.

5 Pastei van spek en kool
Iedere Ier die het zout in de pap waard is, heeft meer maaltijden van spek en kool gegeten dan hij zich wil herinneren en dit smakelijke basisgerecht wordt naar nieuwe hoogtes getild met het verfijnde recept van chef-kok Gearoid Lynch van de Olde Post Inn. Wat nog indrukwekkender is … het is glutenvrij.
Waar u het kunt proeven: Ga meteen door naar de bron, de Olde Post Inn, want daar weten ze het één en ander van goed eten. 
Wat er in de buurt is: Dit deel van County Cavan is een vissersparadijs met een groot aantal meren om uit te kiezen. Als u uw tocht verder voortzet, dan kunt u het verbluffende Crom Estate aan de oevers van Lough Erne verkennen – een juweel van de Fermanagh Lakelands.

6 Rabarberbrood en boterpudding
Dit is een gerecht dat traditioneel gebruikt wordt in kruimelgebak, maar de Ierse kokkin Darina Allen serveert een warme en gastvrije verrukking, een hartverwarmende combinatie van de wrange smaak van rabarber en de machtigheid van room en vanille.
Waar u het kunt proeven: De gevierde Ballymaloe Cookery School in Shanagarry, County Cork, is gevestigd op een eigen terrein van 40 hectare, met een biologische boerderij die cursussen geeft in traditionele kookkunst. 
Wat er in de buurt is: Ballynamona-strand in Shanagarry is een oase van wilde dieren en planten en The Old Pottery van Stephen Pearce biedt wereldberoemde, met de hand gemaakte ontwerpen door plaatselijke ambachtslieden. 

Foto’s: www.ireland.com