Kunst is alom aanwezig in de Vlaamse Ardennen. Het landschap vormt een inspiratiebron voor tal van kunstenaars. Je kan de regio dan ook perfect ontdekken via enkele leuke kunstroutes.
Verken deze zomer de Vlaamse Ardennen te voet. Als wandelaar kan je via verschillende routes het landschap verkennen via kunstwerken. Laat je verrassen door de pareltjes in het Wandelwalhalla.

SCULPTOUR – KLUISBERGEN
Naar jaarlijkse traditie pakt kunstgalerij Beukenhof uit met de zomertentoonstelling: Sculptour. De achttiende editie kreeg de naam STILLED en is te bewonderen in de tuin en de galerij van het domein Beukenhof. Je zal er werken zien van nationale én internationale kunstenaars.
Periode: nog tot 22 september 2019
Open: za, zo en feestdag: 14-19 (en na afspraak)
Prijs: 5 eur (kinderen tot 10 jaar gratis)
Via de Pedaalroute verken je het glooiende landschap rond Kwaremont. Het Kluisbos biedt de nodige verkoeling bij warm weer. Maar ook de verschillende terrasjes onderweg zien je graag komen.

Z+ WANDELROUTE – MAARKEDAL
Deze wandelroute bestaat uit twee wandellussen met een plus, nl. vijf kunstwerken op unieke spots vanwaar je voluit van het Maarkedalse landschap kan genieten, waarop je kan uitblazen en zelfs picknicken. De route neemt je mee langs kleine kapelletjes en typische kasseiwegen.
Afstand: 12 km (lus 1: 7,5 km en lus 2: 4,5 km)
Vertrekpunt: kerk Kerkem, Terbeke of Louise-Marie
Prijs: Gratis

BIZAR KUNSTROUTE – GERAARDSBERGEN
De biZAR kunstroute is wandelen en genieten van kunst in Zarlardinge. Langsheen het parcours staan 19 werken permanent tentoon. Dit landelijke dorp (deelgemeente van Geraardsbergen) is omheind door populieren en knotwilgen. Laat je verwonderen door kunst én landschap.
Afstand: 8,8 km (kunstroute 5,7 km en een bijkomende lus 3,1 km)
Vertrekpunt: Kerk Zarlardinge
Prijs: Gratis

KUNSTROUTE ‘WONDERLAND’ – OOSTERZELE
De laatste 3 zondagen van de zomervakantie wordt Moortsele omgetoverd in een wondere wereld. Internationale en Belgische kunstenaars tonen een veelzijdig beeld van de wereld van het kind met een knipoog naar Alice in Wonderland. Dat doen ze op verrassende locaties die je via een kunstroute kan ontdekken.
Periode: Zondag 18, 25 aug en 1 september
Afstand: 6,5 km
Vertrekpunt: kerk Moortsele
Prijs: gratis

KUNST EN ZWALM – ZWALM
Dit jaar kan je terug genieten van het tweejaarlijkse kunst-event in Zwalm. Brusselse kunstenaars zijn te gast in Zwalm en gebruiken het landschap langsheen het parcours als een tijdelijke kunstenaarsstudio. Maak kennis met diverse kunstdisciplines en laat je verrassen door hun creativiteit!
Periode: 3 weekends van 31/8 tot 15/9, enkel op zaterdag en zondag
Afstand: 7 km (te voet of per fiets)
Vertrekpunt: Sint-Dionysius Kerk in Roborst (Borstekouterstraat 57, Roborst)
Prijs: 7 eur
Tickets: in het vertrekpunt: zaterdag en zondag van 13u-19u of online
Tip: Elke zaterdagavond is er een avondwandeling gepland. (19:30-22:00). De plaatsen zijn beperkt, reserveren kan via info@kunst-en-zwalm.be. 

Foto’s: www.toerismevlaamseardennen.be