In een klassieke scampi diabolique, met tagliatelle en kruidensaus of heerlijk gegrild in een pittige tomatensaus; met scampi’s kan je alle kanten uit. Maar hoe zorg je ervoor dat die heerlijke reuzengarnalen helemaal tot hun recht komen in je gerecht? Deze simpele tips helpen je om tot sappig scampisucces te komen.
Taaie en smaakloze scampi’s? Die zijn voortaan verleden tijd! Door veelgemaakte fouten te vermijden en deze tips te hanteren, maak jij voortaan enkel nog de lekkerste reuzengarnalen klaar. Aan tafel!

Verse exemplaren uit de winkel kiezen
De meeste verse scampi’s die je in de winkel ziet liggen, zijn al eens bevroren. Vlak voor ze de rekken ingaan, worden ze ontdooid. Als je die exemplaren dan in de pan bakt, is de kans groot dat ze snel taai worden. Je weet namelijk niet hoe lang ze al in de supermarkt lagen. Met scampi’s uit de diepvriezer, kies je dus vaak voor de meest verse optie. Die zijn slechts één keer bevroren en gooi je na het ontdooien meteen in de pan. Sappigheid verzekerd!

Voorgepelde scampi’s kopen
Echte liefhebbers weten het al langer: de lekkerste gerechten maak je met scampi’s en garnalen die je zelf nog moet schoonmaken en pellen. Koop dus bij voorkeur exemplaren die je zelf nog moet pellen. Geen idee hoe daaraan te beginnen? In enkele stappen is het zo gebeurd! Dompel de diepgevroren scampi 2 minuten onder in lauw water om ervoor te zorgen dat je ze makkelijker kan pellen. Snijd hem dan middendoor tot ongeveer 1 cm van de staart. Verwijder vervolgens het darmkanaal, het zwarte ‘draadje’ dat je ziet, door het er gewoon uit te trekken. Spoel de scampi’s nog een keertje met schoon water en dep ze droog voor je ze in de pan legt.

Natte scampi’s gebruiken
Waarom je scampi’s droog moet deppen voor je ze in de pan smijt? Natte scampi’s gaan koken in plaats van bakken. Een gekookte scampi is veel te taai om te proeven. Dep ze daarom eerst goed droog voor je ze gaat bakken. Zo worden ze kort gebakken, en gaart de binnenkant mee zonder te taai te worden.

Snel willen zijn
Kook je voor een groot gezelschap? Doe de scampi’s dan niet allemaal samen in de pan om snel te zijn. Hier geldt hetzelfde principe als bij het wokken: een overladen pan gaat te snel afkoelen. Het resultaat daarvan? Ze gaan niet meer bakken, wel koken. Bak wanneer nodig in verschillende keren en vermijd dat je alle scampi’s in één keer in de pan legt. Geef elke scampi voldoende bereidtijd.

Geen hete pan gebruiken
Laat je pan goed heet worden voor je begint te bakken. Bak de scampi’s aan iedere kant voor ongeveer 2 minuten en roer één keer om. Zorg ervoor dat je niet té veel in de pan roert. De scampi’s moeten dichtschroeien, want zo zijn ze het lekkerst. Haal de scampi’s uit de pan zodra je klaar bent met bakken. Anders zouden ze nagaren en worden ze te taai. Maak je scampi’s in saus? Zorg er dan ook voor dat ze niet te lang garen. Je voegt ze best pas op het einde toe aan de saus.

Tekst: Louise Anthonissen

Foto: www.ambiance.be