Op het terras van Bar Rustic op de Leuvense Oude Markt schonken de organisatoren van Leive Vloms, het muzikale volksfeest dat op vrijdag 5 augustus 2022 met de optredens van Margriet en Celien Hermans, Wim Soutaer & Charles Van Domburg en Laura Lynn al voor de 4de keer plaatsvond op de Oude Markt, een cheque van 15.000 euro aan het Nationale MS Center Melsbroek voor het verdere onderzoek naar én de behandeling van de zenuwziekte MS (Multiple Sclerose). In aanwezigheid van het Leuvense stadsbestuur bedankten de glunderende initiatiefnemers Erik De Rop (VZW Oude Markt) en MS-patiënt Jan Heremans alle bezoekers, sponsoren, het stadsbestuur én de cafébazen rond ‘de grootste toog ter wereld’, die ondanks de voorbije twee coronajaren ook opnieuw voluit zijn meegegaan in dit verhaal. Binnen Het Groot Verlof is Leive Vloms nog steeds één van de populairste avonden. Samen met deze cheque van 15.000 hebben de 4 edities ondertussen al bijna 62.000 euro opgehaald voor het verdere onderzoek naar MS. Volgend jaar vindt de 5de editie plaats op vrijdag 4 augustus 2023 en die wordt sowieso opnieuw bijzonder en uitgebreid gevierd.

Een goed gevulde Leuvense Oude Markt, goed voor opnieuw duizenden bezoekers, was op vrijdag 5 augustus al voor de 4de keer de perfecte plek voor Leive Vloms. Het nieuwe ‘Lekker Blijven Hangen’-record van Zomerhit-winnares Margriet Hermans en dochter Celien, was net als de optredens van Wim Soutaer & Charles Van Domburg en het gelegenheidsduet van schlagerkoningin Laura Lynn met Big Bill, één van de vele hoogtepunten.

MS

Naast de optredens vraagt Leive Vloms ook aandacht voor de zenuwziekte Multiple Sclerose (MS), waar er tijdens het event al enkele jaren geld voor wordt ingezameld. Voor het 4de jaar op rij schenken organisatoren VZW Oude Markt LeuvenMS-patiënt en mede-initiatiefnemer Jan Heremans opnieuw een cheque van 15.000 euro aan het Nationale MS Centrum Melsbroek. “Heel veel gezinnen hebben het, omwille van de hoge energieprijzen, momenteel bijzonder lastig, dus kunnen we alleen maar blij én dankbaar zijn dat we dit mooie bedrag opnieuw bij elkaar hebben gekregen. Blij dat we dit na twee jaar pauze opnieuw konden organiseren. Het was een drukke festivalzomer. Er was heel wat te doen, dus kunnen we opnieuw alleen maar blij zijn met dit mooie bedrag. Ik wil graag iedereen hiervoor bedanken: de sponsors, vrijwilligers, de VZW Oude Markt en alle mensen die hebben bijgedragen om dit te realiseren”, zegt Jan Heremans geëmotioneerd.

Ontdekken 

Ook de afscheidnemende Leuvense schepen van cultuur, toerisme en evenementen Denise Vandevoort klonk namens het stadsbestuur enthousiast: “Ik zei net tegen Jan dat het belangrijk is dat dit verhaal wordt verdergezet: mensen leren het nu pas goed kennen. Ze ontdekken dat er op de Oude Markt ook zo’n fijne avond is met Vlaamse muziek en vooral heel veel gezellige ambiance. Ik ben blij dat we dit als stad ook ondersteunen, zowel logistiek, maar ook wat de toegankelijkheid betreft. Dat deden we met alle evenementen de voorbije zomer, maar zeker met dit waar Jan het boegbeeld van is. Op deze manier kan iedereen dit fijne gebeuren meemaken. Ik geniet daar zelf ook van en ben volgend jaar, in een andere hoedanigheid, zeker weer van de partij.”

Dankbaar

We kunnen alleen maar dankbaar zijn dat we dit weer voor elkaar gekregen hebben. Naast die vele mensen die voor en achter de schermen betrokken zijn bij dit verhaal, wil ik in het bijzonder ook nog even de cafébazen op de Oude Marktbedanken. Na twee zware coronajaren waren ze de eersten die opnieuw meestapten in dit verhaal en het actief mee ondersteunden”, zegt Erik De Rop namens mede-organisator VZW Oude Markt.

Aandacht

Hoofdarts Tom Meurrens van het Nationale MS Centrum Melsbroek nam opnieuw de cheque van Leive Vloms dankbaar in ontvangst. “Ik vind dat ongelofelijk en zeker in deze tijden. Het is voor iedereen lastig en zeker voor de mensen met MS. Door corona viel het sociale twee jaar weg, maar dan komt er terug een nieuwe editie van Leive Vloms en is iedereen meteen weer op de afspraak. Schitterend. We gebruiken de centen voor het wetenschappelijk onderzoek. De mensen die in ons centrum werken, kunnen initiatieven nemen en aan het fonds geld vragen om projecten mee te doen. MS is een aandoening van het centrale zenuwstelsel. De wetenschap gaat vooruit. Het is een ziekte die we, door medicatie en revalidatie, steeds beter onder controle krijgen. Het gaat vooruit, maar we spreken nog altijd over ‘remmen’ en niet over oplossen. Dat is iets dat blijft, dus dit soort acties en initiatieven zijn voor ons een grote hulp.”

Gecumuleerd heeft Leive Vloms de voorbije 4 edities bijna 62.000 euro opgehaald. Op vrijdag 4 augustus 2023 vindt de 5de , jubileumeditie plaats op de Leuvense Oude Markt. De line-up wordt in de loop van komend voorjaar bekendgemaakt.