Voor het vierde jaar op rij organiseren Fameus en JongDOEK ‘DE OPSLUITING’, een uitdaging waarbij 4 groepen jongeren 24 uur lang achter slot en grendel worden gezet in 4 Antwerpse musea. Tijdens hun opsluiting moet elke groep een toonmoment in elkaar steken. Op zaterdag 5 augustus, tijdens Museumnacht, kunnen nieuwsgierigen het resultaat ontdekken.
Op vrijdag 4 augustus worden 47 jongeren in 4 groepen 24 uur lang opgesloten in het MAS, het Vleeshuis, het FOMU en het Museum Plantin-Moretus. Tijdens hun opsluiting werkt elke groep jongeren aan een toonmoment. Het uiteindelijke resultaat van hun artistieke marathon tonen ze op 5 augustus tijdens de Museumnacht in een voorstelling van 20 minuten. Elke groep doet zijn toonmoment 3 keer, om 19.30 uur, 20.30 uur en 21.30 uur. De toonmomenten volgen de opsluiting meteen op. “Als schepen voor jeugd vind ik het belangrijk dat onze jeugd zich ten volle kan ontspannen en ontplooien. Ze verdienen hierbij alle kansen”, verduidelijkt schepen Nabilla Ait Daoud. “Ik ben dan ook zeer blij met dit initiatief van één van onze waardevolle partners, dat creativiteit stimuleert, prikkelt, deuren opent en kansen creëert voor jongeren.”
De deelnemers staan er niet alleen voor, want ze krijgen artistieke coaching van 4 professionals. Mokhallad Rasem (Toneelhuis), Hanne Torfs (School Is Cool), Karel Tuytschaever (BARRY) en Maryam Kamal Hedayat (Genderless) staan 24 uur lang klaar met tips en tricks. Zij loodsen de jongeren door een proces van slaaptekort, chaos, drama, artistieke crisis, claustrofobie en overdrive. De jonge makers worden tijdens hun marathon op de voet gevolgd door Radio Divo, een Antwerpse radiozender voor en door jongeren. Ze brengen live verslag uit op Facebook (www.facebook.com/deopsluiting) en Instagram (@fameusantwerpen).
Meer info: www.fameus.be/deopsluitinglive.
Tickets: http://www.museumnacht.be/tickets/