Geert Bourgeois, Vlaams minister-president en Vlaams minister van Onroerend Erfgoed, kent een premie van 465.315,21 euro toe voor de restauratie van de dakbedekking van de Dossinkazerne in Mechelen
“De dakbedekking van de kazerne is in zeer slechte staat. De bestaande leien bevatten asbest en moeten dringend vervangen worden. De bedaking wordt opnieuw in natuurleien uitgevoerd. In de loop van de jaren zijn verscheidene ramen vervangen, niet altijd naar oorspronkelijk model. Hierdoor zijn er vensters met verschillende typologieën aanwezig. De huidige vensters worden vervangen naar het historisch model zodat de eenheid kan hersteld worden. Tegelijk met de restauratiewerken wordt de isolatie van zowel het dak als het schrijnwerk verbeterd”, aldus minister-president Geert Bourgeois.
De kazerne is in 1756 gebouwd in opdracht van Keizerin Maria Theresia van Oostenrijk, om er Oostenrijkse soldaten onder te brengen. De architecten volgden nauwkeurig de eisen van het opperbevel in Wenen, waardoor het gebouw met zijn sobere, strenge buitenkant meer verwant lijkt met het Weense classicisme dan met de lokale architectuur.
Tussen juli 1942 en september 1944 zijn er 25.274 joden en 354 zigeuners verzameld en weggevoerd richting Auschwitz-Birkenau en enkele kleinere kampen. Als herinnering aan deze gruwel, werd op 30 mei 1948 een gedenkplaat bevestigd aan de gevel van de Dossinkazerne. Sinds 1956 organiseert men jaarlijks een plechtigheid om de slachtoffers te gedenken.
Na de Tweede Wereldoorlog kwam de Dossinkazerne weer in handen van de Belgische staat. Eind 1948 richtte het Belgische leger er een school voor de administratie van de Krijgsmacht op. In 1977 neemt de stad Mechelen de kazerne over van de staat. In de jaren 1980 besluit men om het verkommerde gebouw in te richten als appartementencomplex. Voortaan staat de kazerne bekend als het “Hof van Habsburg”, een verwijzing naar de Oostenrijkse Habsburgers die het complex bouwden en naar de rust die binnen de muren heerst.
In de oorspronkelijke kazerne zijn appartementen en het stadsarchief van Mechelen ondergebracht. In 1995 komt er ruimte vrij voor de inrichting van het Joods Museum van Deportatie en Verzet. Vanaf 2001 ontwikkelde de Vlaamse overheid plannen voor een nieuw en groter museum. Omdat het overkopen van de hele Dossinkazerne onmogelijk bleek, is geopteerd voor een nieuwbouw, naar een ontwerp van Bob Van Reeth, waar de nieuwe permanente collectie opgenomen is.
Foto’s: Onroerend Erfgoed