Centraal in het oude centrum steekt de Dom van Aken boven alles uit. Het belangrijke herkenningsteken van de stad werd in 803 na een bouwperiode van 20 jaar opgeleverd en was lange tijd een kroningskerk. Meer dan 30 Duitse heersers werden op de tot op heden behouden gebleven kroningsstoel uit het Karolingische tijdperk gekroond. De Dom-schat wordt gezien als een van de belangrijkste kerkelijke schatten van Europa; niet in de laatste plaats omdat een schrijn met de beenderen keizer Karel hier nog altijd kan worden bezichtigd.

Eerste werelderfgoed van Duitsland: 40 jaar geleden, op 8 september 1978, werd de Dom van Aken als eerste bouwwerk in Duitsland opgenomen op de werelderfgoedlijst van Unesco. Een feestweek ter gelegenheid van het jubileum van 23 tot en met 30 september zet de Dom op religieuze, culturele en muzikale manier in de spotlights.
Een gevarieerd feestprogramma
De feestweek wordt op 23 september geopend met een godsdienst. Daarna worden anders niet toegankelijke gedeeltes in de Dom. Een bezoekje aan de troon van keizer Karel wordt een indrukwekkende belevenis: Bezoekers kunnen hem van dichtbij bekijken en zo op een indrukwekkende manier in contact komen met de geschiedenis van Karel de Grote. Lezingen en evenementen rondom het onderwerp ‘Werelderfgoed verbindt’ houden zich bezig met de betekenis van de werelderfgoeden, met vernietigde werelderfgoeden en het spanningsveld tussen toeristische attractie en religieuze locatie.
Top van de feestweek is de lichtinstallatie ‘Der Dom leuchtet’ (de Dom in de spotlights). Hierbij wordt een 15 minuten durende 3D-presentatie geprojecteerd op de gevel van de Dom. Deze vertelt de geschiedenis van de Dom en zijn bijzondere relatie met de bewoners van Aken, die zich steeds weer met lijf en ziel hebben ingezet voor zijn behoud – bijvoorbeeld tijdens de stadsbrand van Aken in 1656.

Foto: Duitse Nationale Dienst voor Toerisme